Demanti "Inobačke" u vezi sa izgradnjom zgrade u Njegoševoj ulici

U vezi sa tekstom "Ruše centar, a vlast ćuti" objavljenom na "Novosadskom informativnom portalu", u celosti objavjujemo demanti preduzeća "Inobačka" doo.
U vezi sa tekstom "Ruše centar, a vlast ćuti" objavljenom na "Novosadskom informativnom portalu", u celosti objavjujemo demanti preduzeća "Inobačka" doo.

Shvativši da postoji interesovanje javnosti u vezi sa izgradnjom građevinskog objekta u Njegoševoj 12, odnosno u pešačkoj zoni Novog Sada, što je i logično, a najviše zbog kompleksnosti same lokacije kao i bojazni da budući objekat svojim izgledom možda neće biti uklopljen u samo jezgro grada; uzevši u obzir da centar grada predstavlja najstariji i najvredniji deo istorijske, društvene, kulturne, urbane i graditeljske baštine Novog Sada, preduzeće "Inobačka" d.o.o. pristupilo je ovom poslu izuzetno detaljno i studiozno.

Arhitektura starog jezgra grada Novog Sada izuzetno je istorijsko bogatstvo koje buduće generacije moraju negovati jer predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu, spram toga, veliki broj objekata u gradu su pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Kako nije bila predviđena rekonstrukcija stare kuće u Njegoševoj 12, vlasnici objekta odlučili su da ponude investitoru lokaciju radi izgradnje novog stambeno poslovnog objekta što je bilo legitimno kako kuća nije bila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Uzevši u obzir sve gore navedene činjenice, preduzeće "Inobačka" d.o.o. je uvidelo da ovaj građevinski projekat sa sobom nosi izazove, stoga je projekat podeljen u više faza. U prvoj fazi projekta su obavljani administrativni poslovi prikupljanja saglasnosti svih relevantnih institucija. Na samom početku projektovanja, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada su dostavljeni gabariti, skice i vizuelni prikaz sa varijantnim rešenjima na osnovu kojih je i izrađeno projektno rešenje. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je izdao Rešenje o davanju saglasnosti na projekat i dokumentaciju na osnovu Zakona o kulturnim dobrima i Zakona o opštem upravnom postupku. Projektni tim je izradio projekat na osnovu smernica koje su naznačene u Planu detaljne regulacije dela starog gradskog centra u Novom Sadu, odnosno na osnovu Lokacijske dozvole broj: V-353-132112, dana: 05.04.2012, a na koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada dao saglasnost.

Projektna dokumentacija je nakon toga prosleđena Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove, koja je projekat pregledala i poslala na mišljenje i dodatno obrazloženje u dva navrata Komisiji za planove grada Novog Sada. Komisija je u oba navrata dala pozitivno mišljenje na projekat uz sugestije za manje korekcije koje su nakon toga inkorporirane u projekat, nakon čega je Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove overila projekat. Projekatna dokumentacija je prosleđena na overu u Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije i u Zavod za izgradnju grada radi obračuna naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, za čega je uredno izvršena uplata. Trenutno, projekat se nalazi u fazi dobijanja građevinske dozvole, a radovi koji se trenutno odvijaju se rade na osnovu Građevinske dozvole za pripremne radove.

Imajući u vidu značaj izgleda fasade budućeg objekta preduzeće "Inobačka" d.o.o. je u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu - Departmanom za arhitekturu i urbanizam raspisalo "Konkurs za izradu idejnog rešenja fasade na budućem objektu u Njegoševoj 12" na koji su se odazvali i dostavili svoje radove brojni studenti sa svih godina arhitekture tokom januara 2012. kako bi predstavili svoja viđenja fasade u pešačkoj zoni. Komisija koju su sačinjavali doc. dr Darko B. Reba, d.i.a., prof. dr Radivoje Dinulović, dia Rakić Vladimir, dia Babić Jasna, dia Marko Todorov, dipl.oec Marija Babić su nakon bodovanja odabrali rad koji je i novčano nagrađen.

Arhitektonski elementi koji su upotrebljeni u oblikovanju fasade budućeg objekta korespondiraju direktno sa objektima najveće vrednosti u neposrednoj okolini, ali zadržavaju savremeni izraz ne upadajući u zamku eklektike. S obzirom na sve gore navedeno, preduzeće "Inobačka" d.o.o. smatra da će budući objekat biti maksimalno uklopljen u arhitektonsko urbanističko okruženje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti