Nacionalni savet: Ponoviti prijemni na Pravnom

Nacionalni savet Mađara zatražio je da se prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu ponovi, jer kandidatima mađarske nacionalnosti nije omogućeno da polažu prijemni iz predmeta mađarski jezik i književnost.

Nacionalni savet Mađara zatražio je da se prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu ponovi, jer kandidatima mađarske nacionalnosti nije omogućeno da polažu prijemni iz predmeta mađarski jezik i književnost.

Nacionalni savet je u saopštenju naveo da su ga roditelji jednog kandidata obavestili da, pored ispita iz istorije, kandidati nisu polagali prijemni ispit iz svog maternjeg jezika i književnosti, nego iz srpskog jezika i književnosti i to na mađarskom jeziku. Savet je ocenio da je reč o protivpravnom postupku i zatražio da se kandidatima za upis omogući da ponovo polažu prijemni ispit iz predmeta mađarski jezik i književnost, a ne iz predmeta srpski jezik i književnost.

Dodaje se da su rezultati kandidata mađarske nacionalnosti iz predmeta srpski jezik i književnost zbog toga "katastrofalni", pa tako nijedan od njih nije uspeo da uđe u upisnu kvotu koja se finansira iz budžeta. Nacionalni savet je naveo da je ovo lišavanje prava doživeo "kao grom iz vedra neba", budući da od 2001. godine i na Pravnom fakultetu oni koji su srednju školu pohađali na mađarskom jeziku imaju pravo da polažu prijemni ispit iz mađarskog jezika i književnosti na svom maternjem jeziku.

Dodaje se da Pravni fakultet o ovoj promeni nije obavestio ni javnost, ni kandidate, kao ni Nacionalni savet koji je organizovao pripreme za prijemne ispite na osnovu zadataka pisanih na mađarskom jeziku.

  • pera

    08.07.2012 11:39
    @Anna
    Draga Anna, odrasti kao Madjar u Novom Sadu i kao Madjar u selu pored Kanjize je fundamentalno razlicita stvar. Lako je Madjarima u Pancevu, Novom Sadu ili Somboru, kada su okruzeni sa nemadjarskim stanovnistvom, ali ako si silom prilika ceo zivot okruzen madjarskim jezikom tebi je vrlo tesko da naucis drugi jezik ako ga ne praktikujes. I ja bih zeleo da znam madjarski, iako nemam nikog u porodici ko je Madjar. Malo sam i ucio kao osnovac osamdesetih kao tzv. "jezik drustvene sredine", ali posto nisam imao prilike da ga koristim, jednostavno sam vrlo malo naucio.

    Cesto Madjari u Vojvodini koji ne znaju dobro madjarski i imaju akcent, osecaju nesigurnost da pricaju na srpskom, posebno jer se ocekuje da znaju perfektno madjarski i da je tzv "javnost" po tom pitanju poprilicno nemilosrdna.

    Mislim da bi vrlo korisna bila razmena dece kao nekada. Ta neformalna "razmena" se nekad radila izmedju srpske i nemacke dece, bar u Somboru. Da srednjoskolska deca koja hoce da nauce bolje madjarski odlaze na nekoliko nedelja, ili cak meseci, leti, u srpske porodice i obrnuto. Ili da se organizuju seminari i druzenja. Npr. madjarska deca sa severa Backe da idu na druzenje u Vrsac ili Pancevo i da pricaju na srpskom. Takodje bi bilo dobro i da nemadjari koji zele da usavrse svoj madjarski, da idu u sredine gde se govori madjarski.
  • 08.07.2012 06:03
    Koja doza nepismenosti...
  • xx

    06.07.2012 15:42
    Odakle je dekan fakulteta
    Da li dekan fakulteta zna pravilno srpski???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti