NDNV: Položaj novinara sve teži

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazalo je na to da je položaj novinara u Srbiji sve teži. Navode da su novinari prinuđeni da potpisuju ugovore koji ni na koji način ne štite njihova prava, a potom te ugovore poslodavci raskidaju kad god im se prohte.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazalo je na to da je položaj novinara u Srbiji sve teži.

Navode da su novinari prinuđeni da potpisuju ugovore koji ni na koji način ne štite njihova prava, a potom te ugovore poslodavci raskidaju kad god im se prohte, a pogotovo ako novinari ne izveštavaju u skladu sa opšteprisutnom (auto)cenzurom.

"Najnoviji "incident" u novosadskom "Dnevniku", gde je sa novinarem Dejanom Ignjićem raskinut autorski ugovor iz "nepoznatih razloga", najbolje svedoči o devastaciji novinarske profesije i pripitomljavanju novinara", ocenjuje NDNV. Navodi se da je "raskid ugovora usledio nakon što je procenjeno da su pitanja koje je ovaj novinar hteo da postavi gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću nepodobna, a novinar je odbio da prepravljena pitanja pošalje Pavličiću".

NDNV upozorava da novinarstvo mora da ima korektivnu ulogu u društvu, inače se pretvara u "propagandno sredstvo", koje se po pravilu, na kraju, i propagandistima obije o glavu. Danas je u "Dnevniku" objavljen intervju sa gradonačelnikom Novog Sada.

"Grаdоnаčеlnik uvеk nа rаspоlаgаnju nоvinаrimа"

Iz Gradske kuće je saopšteno da je "bеsprеdmеtnо i skаndаlоznо dоvоditi u vеzu grаdоnаčеlnikа Nоvоg Sаdа sа urеđivаčkоm pоlitikоm i intеrnim оdnоsimа urеdnikа i nоvinаrа u listu Dnеvnik". Navodi se i da je nеdоpustivо dа sе rаdnо-prаvni stаtus nоvinаrа pоvеzuје sа uticајеm grаdоnаčеlnikа.

"Grаdоnаčеlnik Igоr Pаvličić је uvеk biо nа rаspоlаgаnju nоvinаrimа kаkо u pоsrеdnоm, tаkо i u dirеktnоm оbrаćаnju i оdgоvаrаnju nа nоvinаrskа pitаnjа", stoji u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.

  • 88

    12.07.2012 14:46
    a to
    a sta je to
  • Jovan

    11.07.2012 20:52
    A mozda da se Pavlicic seti kako je jednoj novinarki rekao da je "dosadna i stalno mu potura diktafon pod nos." Hmhm... Toliko o tome sto je "na raspolaganju".
  • 11.07.2012 17:56
    Politički otkaz
    http://istinomer.rs/bonus/otkaz-zbog-novinarskih-pitanja/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti