Korhec: Zbog prijemnog na pravnom i do Strazbura

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine spreman je da pokrene "čitav niz pravnih postupaka" u vezi sa povredom prava studenata prilikom prijemnog ispita na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je predsednik tog saveta Tamaš Korhec.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine spreman je da pokrene "čitav niz pravnih postupaka" u vezi sa povredom prava studenata prilikom prijemnog ispita na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je predsednik tog saveta Tamaš Korhec.

Na novosadskom Pravnom fakultetu odbijene su žalbe četvoro kandidata sa prijemnog ispita, a koje su uložili zbog toga što su na mađarskom jeziku polagali iz gradiva srpskog jezika i književnosti, a ne svog maternjeg. Korhec je rekao za "Mađar so" da je Nacionalni savet spreman da pokrene čitav niz pravnih postupaka u vezi sa povredom njihovog prava, ukoliko ga za to ovlaste oštećeni studenti.

"Povređena su prava tih učenika i, budući da se radi o pojedinačnoj povredi prava, isključivo možemo preduzeti korake za koje nas ovlaste ti đaci", rekao je Korhec i naveo da je više njih već nagovestilo da namerava da preduzme neka pravna sredstva. On je napomenuo da za to postoji više mogućnosti, precizirajući da se po zakonu može zatražiti i sudsko preispitivanje odluke dekana o odbijanju žalbi.

"U upravnom postupku moguće je osporiti odluku dekana, ukoliko ona bude uručena studentima. Zaštita prava može da se ostvari i preko ombudsmana. Imajući u vidu da je povređeno manjinsko, stečeno pravo, moguće je pokrenuti postupak za zaštitu prava bilo pred republičkom Zaštitnikom građana, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, ili Pokrajinskim ombudsmanom", dodao je on. Osim toga, iscrpljivanjem svih pravnih sredstava moguće je ovaj pojedinačni akt osporiti i ustavnom žalbom pred Ustavnim sudom Srbije, naveo je Korhec. On je dodao da je moguće pokrenuti i postupak pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Nakon dogovora sa zainteresovanim studentima, razmotrićemo koji su to postupci koje vredi pokrenuti, a možemo da prihvatimo njihovo zastupanje, ukoliko nas oni za to ovlaste i tada će nacionalni savet Mađara i neposredno učestvovati u ovim postupcima", kazao je Korhec. Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Savez vojvođanskih Mađara, ali i Vlada Mađarske, izrazili su u prethodnih nekoliko dana negodovanje zbog toga što su budući brucoši mađarske nacionalnosti, za razliku od ustaljene prakse u prethodnih nekoliko godina, na mađarskom jeziku polagali prijemni ispit iz gradiva srpskog jezika i književnosti, a ne svog maternjeg jezika.

Ministar: Čekamo izveštaj inspekcije

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da će se tek posle izveštaja pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i prosvetne inspekcije znati da li je Pravni fakultet prekršio proceduru na prijemnom ispitu za kandidate mađarske nacionalnosti. "Prema informacijama kojima raspolažemo, savet mađarske manjinske zajednice je još ranije ukazivao fakultetu na sadržaj programa koji se izučava u školi i sadržaj pitanja na prijemnom ispitu", rekao je Obradović i naveo da se izveštaj inspekcije očekuje.

"Tek nakon tog izveštaja znaće se da li je fakultet, uz svo uvažavanje autonomije ove ustanove, uvažio sugestije ili nije i da li će eventualno prijemni ispit biti ponovljen", rekao je Obradović.

  • MIlan

    13.07.2012 14:34
    Opet...
    Ponovo situacija od pre nekoliko dana: Srbi koji ne razumeju tekst napisan na srpskom prozivaju Mađare koji ne razumeju srpski...
    Ovde se ne radi o tome ko zna srpski, nego o gradivu koje se polagalo na prijemnom.

    Uzgred: slažem se da je po malo glupo da pripadnici manjina ne znaju srpski, ali je sasvim legitimno. Nigde u zakonu ne piše da neko mora da zna srpski.
    Sem toga, ako oni sami ne shvataju da im je znanje srpskog korisno, ili ne žele da uče srpski iz nekog protesta, zašto bi ih ja ubeđivao. Ja pored srpskog kao maternjeg, relativno solidno govorim mađarski i još dva strana jezika, a "natucam" i razumem još nekoliko i znam da mi to može biti samo prednost u životu, ali nemam pravo da drugim ljudima namećem svoje vrednosti i pogled na svet. To što neko u Srbiji ne zna srpski je njegov, a ne moj problem.
  • 13.07.2012 13:36
    AUUUUUUUUUU
    Ovaj Korhec samo sto iz WC solje ne izlazi koliko ga ima u medijima. Smorio si nas breeeee!!!!!
  • 13.07.2012 13:33

    Apsurdno je da se srpski polaže na mađarskom. A tek mađarski na mađarskom.
    Sramota je da obrazovani, školovani ljudi ne znaju jezik države u kojoj žive. i to nije samo njihov problem nego i moj kada na radnom mestu ne mogu da se sporazumem.
    Ja sam za autonomiju Vojvodine, ali ovo je preterano.
    Ja znam da na Medicinskom fakultetu postoji kvota po kojoj se prima određeni broj studenata drugih nacionalnosti.
    I oni nemaju rang listu i njihov broj bodova može biti ispod minimuma koji važi za druge studente.
    Pa koje je diskriminisan. Zašto moje dete za upis u Medicinsku školu mora imati 90 bodova, a drugi mogu imati i 70, pa će biti primljeni jer su druge nacionalnosti.
    Neka svima bude isto, ali se država mora poštovati kao i svugde u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti