Zatvorena Novosadska mlekara

Novosadska mlekara zatvorena je u četvrtak po odluci poslodavca AD "Imlek", čiji je bila ogranak od 2008. godine, izjavila je za Radio 021 predsednica Gradskog odbora sindikata prehrambene industrije, Branka Popović.

Novosadska mlekara zatvorena je u četvrtak po odluci poslodavca AD "Imlek", čiji je bila ogranak od 2008. godine, izjavila je za Radio 021 predsednica Gradskog odbora sindikata prehrambene industrije, Branka Popović. U "Imleku" nam nisu ni potvrdili ni porekli da je Novosadska mlekara zatvorena, već su samo izjavili da nemaju nikakve informacije.

Prema rečima Branke Popović, poslodavac je doneo odluku o kojoj nikoga nije obavestio. "Imlek je doneo odluku o kojoj nije obavestio ni sindikat, ni zaposlene, već je samo u četvrtak poslao svoje ljude iz Beograda, koji su najavili da će održati sastanak sa radnicima. Kada su se pojavili, oni su rekli da sastanka ipak neće biti i počeli su da pozivaju radnike u kancelariju u grupama od po deset i davali im rešenja o plaćenom odsustvu i kolektivnom godišnjem odmoru", izjavila je Popović.

U Imleku su nam samo rekli da nemaju nikakve informacije. Isti odgovor dobili smo i iz kompanije "Salford" koja je vlasnik "Imleka", a uprkos obećanju da će nam "kasnije pružiti informacije", nekoliko puta su odbili poziv Radija 021.

U Novosadskoj mlekari su nam nezvanično potvrdili da je u četvrtak bio poslednji proizvodni dan, ali nisu dali nikakav drugi komentar.

Prema rečima predsednice Gradskog odbora sindikata prehrambene industrije Branke Popović, radnici su dobili obaveštenje da u ponedeljak treba da se izjasne da li žele da budu tehnološki višak ili da nastave da rade u Subotičkoj mlekari ili Imlekovoj mlekari u Padinskoj Skeli, pri čemu im, ukoliko odluče da žele da nastave sa radom, nije zagarantovano radno mesto.

Kako za 021 kaže Branka Popović, polovina od 139 radnika koliko ih je bilo zaposleno u Novosadskoj mlekari već neko vreme svakodnevno putuje na posao u Padinsku Skelu, a od preostalih 70 zaposlenih tek petina ima šanse da ostane u radnom odnosu, dok će ostali postati tehnološki višak.

Pre nego što je u četvrtak završila sa radom, Novosadska mlekara postojala je 60 godina i važila je za jedno od uspešnijih preduzeća u gradu. (Vuk Kešelj)

Komentari 103

  • nadadobric

    17.07.2012 20:44
    Mleko
    U N. Sadu ne treba saditi mlekare, pekare, pijace, mesare... Već shopping centre, hiper markete, outlete. Pukli smo, ko‚zvečka. Mlekara je prodata još 2004. godine. Monopol je uspostavljen 2007. godine. Kad su mali mlekari bunili i lepo nam rekli šta se dešava sa stočnim fondom i proizvodnjom mleka, mi ništa...Ćutali smo ko urečeni.Ovo je samo tačka. Kraj poljoprivredne proizvodnje na industrijski način u Srbiji. Od sada samo uvoz. Mleko u prahu, pa ga razblaže,u nekoj manufakturi, i zarada im 300 %. A mi... , moramo u radnju po mleko.
  • Autohton

    17.07.2012 09:54
    Prilikom potpisivanja ugovora o radu(ili produzenja istog)lepo stoji klauzula da vas poslodavac moze poslati na drugo radno mesto ukoliko prestane potreba za onim koje ste obavljali!Nazalost,zakon je pisan da stiti poslodavca,radnik je nemocan jer mu poture da potpise papir,ako zeli da radi!!!Zanima me dali Novosadska Mlekara ima vazeci kolektivni ugovor,i sta u njemu pise o otpremninama?!
  • TT

    16.07.2012 08:29
    rešenje
    kako ne bismo hranili salford, mada će to Opet rezultovati zatvaranjem Opet domaćih mlekara,
    imate više malih mlekara koje imaju odlične proizvode npr šabačka, mlekara loznica, mala mlekara iz čuruga, fruškogorska mlekara, sirela... i pritom su bitno jeftinji od ovih većih fabrika (još jedan paradoks srpske privrede)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti