Transparent "Dobro došli u glavni grad Vojvodine"

Na zidine Petrovaradinske tvrđave postavljen je transparent velikih dimenzija, na kojem na engleskom jeziku piše "Dobro došli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine!" (Welcome to Novi Sad, the capital of Vojvodina).

Na zidine Petrovaradinske tvrđave postavljen je transparent velikih dimenzija, na kojem na engleskom jeziku piše "Dobro došli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine!" (Welcome to Novi Sad, the capital of Vojvodina).

Transparent je iste boje kao i Egzitov - bela slova na crvenoj podlozi.

Portparolka festivala Marija Bušić potvrdila je da je transparent postavljen u znak protesta zbog odluke Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti pokrajine. "Transparent je postavljen i u znak dobrodošlice svim posetiocima festivala", kazala je Bušićeva.

Ustavni sud je osporio, između ostalih, i odredbu zakona po kojoj se Novi Sad definiše kao glavni grad Vojvodine.

Komentari 152

  • Lukic Sasa

    27.09.2012 17:27
    Strasno
    I rat u bosni i hrvatskoj je poceo kao natpis!!!!!

    Зато јасно и гласно постављамо питање коме у северној Србији треба аутономија Војводине, коме треба нова, додатна администрација у Новом Саду, удвајање бирократије и власти у односу на престоницу Србије? Коме ће то у северној Србији донети добро?
    Многи су деценијама уназад тврдили да одвајање Црне Горе од Србије није могуће, а Црна Гора је данас независна и антисрпска творевина. Ти исти сада кажу да је такво нешто немогуће да се догоди у Војводини. Шта нам је чинити пре него се неки војвођански политичари једно јутро пробуде са жељом да постану Мило Ђукановић?

    Једини здраворазумски политички одговор гласи: укинути аутономију Војводине као извор сваког сепаратизма. Србији нису потребне ни старе ни нове аутономије и региони, већ јака унитарна држава и јаке локалне самоуправе, између којих нам нису потребни посредници. У наступајућем периоду најпре је потребно ојачати свест међу грађанима северне Србије о политичкој и економској штетности данашње аутономије и значају српских историјских корена и традиције негдашње Војводине.

    Војводина није имала другог смисла постојања изузев као Српска. Војводина пре комунистичке аутономне покрајине Војводине никада није постојала – ни географски, а ни политички као држава. Преко својих Великих народних скупштина Краљевини Србији су се 1918. присајединиле појединачне српске области Срем, Банат, Бачка и Барања, а не Војводина. Војводство Српско је настало као аутономија српског народа у оквиру Аустрије и потоње Аустро-Угарске са једним јединим циљем: опстанак српског народа и његовог националног идентитета под туђинском влашћу и присаједињење Србији. Другог разлога историјског постојања тзв. Војводине нема. Онога часа када је остварено придруживање ових српских области Србији, она је изгубила сваки смисао постојања као Војводина и постала је северна Србија, само један од делова државе Србије. Тек титоистички концепт разбијања Српских земаља на комаде и изградње нових државоликих идентитета на вековним територијама српског народа изнова актуелизује питање Војводине у једном потпуно другачијем контексту и смислу од оног првог због кога је Војводина и настала. Данашње одржавање посебности Војводине, дакле, настављач је титоистичке политике разбијања српске државе, на радост бројних туђинских геополитичких интереса. Тако је Војводина као српски историјски термин, дело и победа, политички отета и злоупотребљена од аутономаша за стварање нових сепаратистичких циљева: нове нације и државе. Данашњи великоаутономаши су, у ствари, прикривени сепаратисти.
  • Visnja

    18.07.2012 17:47
    Samo sloga Srbina spasava
    Mi Srbi stvarno nismo normalna nacija... hajde kad su bili Albanci, hajde da sad Madjari ili koje druge manjine traze "drzavu", nego "Vojvodjani"... who the hell su "Vojvodjani"?

    Ja cu da stavim na terasu transparent "Nemacki narode, osvoji nas, anektiraj i asimiluj, ukini nam sva nacionalna prava i obelezja, ne zasluzujemo da postojimo".

    Ko zna nemacki, nek mi prevede...
  • 18.07.2012 15:57
    Živela Vojvodina
    Jeeeeeeeeeeee!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti