Vasin: Vojvođanska vlada će zbrinuti radnike Novosadske mlekare

Vlada Vojvodine nema prava da se meša u poslovnu politiku Investicionog fonda "Salforda", izjavio je danas pokrajinski sekretar za privredu i zapošljavanje Miroslav Vasin povodom odluke "Imleka" da zatvori Novosadsku mlekaru i ukazao da vojvođanska vlada jedino može da se pobrine za radnike koji su ostali bez posla.

Vlada Vojvodine nema prava da se meša u poslovnu politiku Investicionog fonda "Salforda", izjavio je danas pokrajinski sekretar za privredu i zapošljavanje Miroslav Vasin povodom odluke "Imleka" da zatvori Novosadsku mlekaru i ukazao da vojvođanska vlada jedino može da se pobrine za radnike koji su ostali bez posla.

"Sada nam je najpreče da to bude što bezbolnije za 70 zaposlenih za koje smo dobili obećanje da će im o trošku kompanije biti plaćen prevoz ako se odluče da rade u mlekarama u Subotici i Padinskoj Skeli u Beogradu", kazao je Vasin najavljući da će u sredu, 18. jula, biti održan sastanak u Sekretarijatu sa predstavnicima poslovodstva i sindikata Novosadske mlekare.

Vasin je kazao da su dobili obećanje od "Imleka" da će značajan broj ljudi nastaviti da radi u Novom Sadu u uslužnim delatnostima, kao i da će sekretarijat zahtevati odgovor od menadžmenta o razlozima zbog kojih Novosadska mlekara prestaje da postoji, naglašavajući da Vlada Vojvodine i Vlada Srbije, niti bilo ko drugi, nemaju prava da se mešaju u poslovnu politiku kompanije "Imlek". "Tražiću i odgovor na pitanje da li je u okviru poslovne politike zaista došlo do premeštanja značajnih sredstava za rad iz Novog Sada u neke druge mlekare", obećao je Vasin.

Radnici ne veruju u nerentabilnost Novosadske mlekare

Radnici zatvorene Novosadske mlekare danas su prošetali do Banovine i gradskim i pokrajinskim vlastima predali pismo u kom traže od njih da ne dozvole zatvaranje ovog postrojenja.

Kao moguće rešenje radnicima su ponuđeni poslovi u mlekarama u Subotici i Padinskoj Skeli, koje su od Novog Sada udaljene više od 100 km. Predsednica Gradskog odbora sindikata prehrambene industrije, Branka Popović, smatra da te ponude nisu u skladu sa zakonom. "Ovo što je poslodavac ponudio radnicima kao izbor, odnosno kao rešenje, za njihov radni status jednostavno je nezakonito. Ponuditi zaposlenima da putuju na veću udaljenost od 50km nije u skladu sa zakonom o radu", objašnjava Popovićeva.

Predsednik sindikata "Imleka", Saša Nikolić, kaže da je nerentabilnost Novosadske mlekare bio razlog za njeno zatvaranje, a da je to saznao od generalnog direktora "Imleka", Slobodana Petrovića. Nikolić, iako krivi Petrovića za neke pogrešne odluke, veruje da je odgovornost ipak na "Salfordu". On nije dodatno pojasnio zašto je "Salford" kriv.

Predsednik sindikata Novosadske mlekare, Goran Cimeša, sumnja da je mlekara nerentabilno poslovala, kako to tvrde u "Imleku" koji je u četvrtak doneo odluku o zatvaranju. On ocenjuje nelogičnim brojne postupke svog poslodavca, pogotovo odluke za otvaranjem pogona u Bosni i Hercegovini. "Imlek je pre dva meseca kupio mlekaru u Tesliću za osam miliona evra, a ovde gasi pogon. U Bosni već postoji jedna naša mlekara u Kozarskoj Dubici", pojasnio je Cimeša.

"Imlek" je radnicima ostavio mogućnost da odluče da li će putovati na posao u Suboticu ili Padinsku Skelu, ili će postati tehnološki višak, a odluku treba da donese 76 zaposlenih. Ipak, ono što ne raduje radnike je to da nije sigurno da li će u te dve fabrike biti mesta za sve koji žele da ostanu zaposleni.

Podsećamo da je Novosadska mlekara bez prethodne najave zatvorena u četvrtak po odluci poslodavca AD "Imlek", čiji je bila ogranak od 2008. godine. (Ivona Temešberger)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Zatvaranje Novosadske mlekare''.

  • brrrr

    18.07.2012 13:37
    mlekara
    tacno da je bilo i sladoeda i sokovi novosadske mlekare, isto tako je tacno da je bilo cca 35o zaposlenih u Novosadskoj mlekari. Tacno je da je bila privilegija raditi u Novosadskoj mlekari, tacno je da smo svi bili sigurni u jogurt,pavlaku,itd.... a isto tako je tacno da se zaposleni nisu suprotstavili kada su iznete masine iz pogona Novosadske mlekare. Nije istina samo zato sto prosto nije moguce kada neko uzme otpremninu on je prodao svoje radno mesto i nemoze ocekivati pomoc drustva pa samim tim i gos.Vasina a sto se tice Novosadske mlekare netreba dozvoliti da se ugasi tj da prestane sa proizvodnjom .
  • Tehnološki višak

    18.07.2012 08:20
    @ Mlekara - može da bude, ali me mora da znači
    Ne postoji direktna prohodnost o pretvaranju zemljišta na kome je mlekara u građevinsko. Tu bi se pitale lokalne vlasti, a trenutno sumnjam u takav rasplet, no, đavo nikad ne spava.
    Sećam se davno, kad sam bio znatno mlađi, a nisam bio stanovnik NS, na TV je išla reklama"sokovi novosadske mlekare" - šta to znači, da ni tada ugrađeni kapaciteti nisu bili potpuno iskorišćeni, mlekara predimenzionirana, sa velikim režijskim troškovima, pa se uvodio dopunski asortiman.
  • Mlekara

    17.07.2012 23:13
    Lepo je rekao bivsi direktor Fonda za podrsku investicija u Vojvodini, Branislav Bugarski (inace clan DS-s i sadasnji sekretar za finansije AP Vojvodine), da narednih godina kod nas treba da se otvori veliki broj trznih centara (ne fabrika).
    Jedan od tih je svakako i izraelski "Big cee", koji na Sentandrejskom putu gradi poslovno trgovinski centar (bice tu zaposleno mnogo kasirki). U pitanju je objekat od 32.000 m2 na povrsini od oko 90.000 m2. Naravno, sta ce tu nekakva mlekara, ona samo smeta.

    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Poznati-trgovinski-lanac-do-kraja-godine-u-Novom-Sadu.html

    http://www.ekapija.com/website/sr/page/273204

    Salford je verovatno resio da ostavi u pogonu mlekaru u Subotici i Beogradu, jer na taj nacin pokriva celokupno trziste i posluje profitabilno, pa nije bilo nekih velikih dilema po pitanju zatvaranja Novosadske mlekare. Ali, sve je to u skladu sa zakonom. A za sta ce se koristiti zemljiste Novosadske mlekare...
    Da se podsetimo neceg od pre par godina: Milan Beko je (navodno) kupio Luku Beograd sa ciljem promene namene zemljista u komercijalne svrhe... To dosta govori o mogucoj vezi trgovinskog lanca i mlekare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti