Vojvodina podnosi "kontratužbu"?

Odluka Ustavnog suda Srbije da Vojvodini oduzme neke nadležnosti, po svemu sudeći, izazvaće "kontratužbu", pišu "Novosti".

Odluka Ustavnog suda Srbije da Vojvodini oduzme neke nadležnosti, po svemu sudeći, izazvaće "kontratužbu", pišu "Novosti".

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da država nije poštovala Ustav, koji predviđa da pokrajina treba da dobija sedam odsto sredstava iz republičkog budžeta godišnje. Ova sredstva, dodaje, ona nije dobila u potpunosti, pa će tražiti objašnjenje US.

Sa ovom ocenom slažu se i predstavnici SVM, koji su čak i izračunali da je Vojvodina za poslednjih pet godina dobila 64 milijarde dinara manje od onoga što joj pripada. "Uvek smo bili zakinuti. Čak i kada je na papiru rečeno da ćemo dobiti novac, budžet nije sprovođen do kraja", objašnjava poslanica SVM Elvira Kovač. "U članu 184. Ustava piše da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta pokrajine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda. U tom delu je napravljen manjak, pa nam je od 2007. godine do danas, umesto oko 104 milijarde dinara uplaćeno samo oko 38 milijardi", dodaje ona.

Večita vrteška oko sedam odsto za Vojvodinu traje već pet godina, a Vojvođani i Vlada su se raspravljali oko toga kako se računa "kasa" za pokrajinu. Predstavnici Vlade tvrdili su da se do sume dolazi od prihodne strane budžeta, koja je manja, a Vojvođani od rashodnog dela, koji je veći, pa bi i pokrajina dobila više novca. "Ministarstvo finansija je radilo svoj posao kada je u pitanju raspodela novca iz budžeta. Svako ima pravo da traži mišljenje Ustavnog suda. Ono je za Vladu obavezujuće i kakvo god da bude, kabinet će ga prihvatiti i sprovesti", kaže direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihailović.

Zadatak da kontroliše da li država sprovodi budžet ima DRI. "Pratili smo transfere iz kase i nismo našli nikakve nepravilnosti", objašnjava direktor DRI Radoslav Sretenović.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Kontratužbe Ustavnom sudu''.

  • Ђуро

    22.07.2012 04:59
    "Sale novosadjanin - hocemo isti status
    У том случају Банат прави паралелне институције које не признају власт из "Приштине".
    О барикадама још размишљамо. За сада нећемо да их организујемо, проток робе и капитала може једносмерно (од вас ка нама), а проток људи обострано. Наћиће se неки паралелни каналиi за трговину са светом, па макар и преко илегалних прелаза према Београду, или Букурешту.
    Ако будете добри донатори преиспитаћемо наше одлуке, а да не питамо власт у Београду.
    Мислим да је поштено према вама.
  • G

    20.07.2012 19:02
    @Ćevara - gospodine, umesto da ispoljavate ovde mentalnu retardaciju, ili razmislite ako imate kapaciteta ili stvar dajte nekome ko zna matematiku na nivou osnovne škole.
  • Ćevara

    20.07.2012 09:33
    Odgovor gospodinu G..
    Pa ti si kanda pao sa Marsa zemljak ili si pravi diplomirani matematičar koji živi isključivo od matematike, ili si savetnik za ekonomska pitanja g.Pajtića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti