Virtuelne pripreme za prijemni i sledeće godine

Novosađanin Ilija Rajak koji je osmislio virtuelnu matematičku učionicu u kojoj je preko interneta besplatno pripremao osnovce i srednjoškolce za prijemne ispite, najavio je nastavak ovog projekta i u sledećoj školskoj godini.

Novosađanin Ilija Rajak koji je osmislio virtuelnu matematičku učionicu u kojoj je preko interneta besplatno pripremao osnovce i srednjoškolce za prijemne ispite, najavio je nastavak ovog projekta i u sledećoj školskoj godini.

"Mi smo u prošloj školskoj godini napravili interaktivnu zbirku zadataka sa postupnim rešenjima, u kojima su đaci mogli da vežbaju zadatke i provere svoje rezultate. Ove godine smo osmislili virtuelnu učionicu u kojoj su se predavanja održavala dva puta nedeljno i u kojoj smo uživo rešavali sve nedoumice sa kojima su se naši polaznici susretali", rekao je za Radio 021 Rajak.

Prema njegovim rečima, učionica je imala oko 50 učenika koji su manje ili više redovno pohađali časove, u skladu sa svojim potrebama i slobodnim vremenom. "Mi smo predavanja snimali, montirali i postavljali na internet, što je omogućilo đacima da ih pogledaju i u odloženom snimku. To je verovatno jedan od razloga što su se i oni malo opuštenije odnosili prema prisustvu nastavi, ali je i nama najviše odgovaralo da imamo od 20 do 30 učenika na svakom času, jer se u takvim grupama najlakše radi", rekao nam je ovaj profesor.

"U početku smo imali sumnju da đaci ispred sebe drže otvorena rešenja i da tako odgovaraju na naša pitanja, ali su nam dokazali da radimo dobar posao kada su rešavali zadatke sa kojima su se prvi put susretali", priča Rajak za 021 i objašnjava da je u takvim uslovima lakše raditi, zato što predavanju prisustvuju oni koji zaista žele da budu tu.

On je dodao da je mnogo izazovnije bilo pripremati srednjoškolce, pošto se u tom slučaju prijemni ispiti i zadaci razlikuju od fakulteta do fakulteta, pa su đaci unapred slali pitanja i sami su birali teme za koje im je trebala pomoć.

Nastava funkcioniše tako što profesor na grafičkoj tabli rešava i objašnjava zadatke, sve se to prenosi na monitor i đaci mogu da vide ceo postupak. Iako je sve virtuelno, učionica je gotovo realna, jer deca mogu da postavljaju pitanja i odmah reše svaku nedoumicu, a sve što učenici treba da urade kako bi slušali predavanja, jeste da posete sajt rajak.rs i da se uloguju, nakon čega uživo dobijaju ton i sliku za sve što profesor objašnjava. (Vuk Kešelj)

  • Maja

    18.07.2012 21:24
    Bravo
    ,bravo za ideju!.
    Kamo srece da je vise ovakvih ljudi,
    koji misle na decu!.
  • 18.07.2012 14:17
    Браво!
    Свака част!
  • 18.07.2012 13:02
    Jaje
    Bravo !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti