Dok se konzul ne vrati s godišnjeg, ne može u Novi Sad

Jednoipogodišnja državljanka Srbije, Nina Lučić, koja je rođena na Tajlandu, ne može da dođe u Novi Sad, rodni grad svog tate, jer joj uprkos tome što ima srpsko državljanstvo, treba viza.

Jednoipogodišnja državljanka Srbije, Nina Lučić, koja je rođena na Tajlandu, ne može da dođe u Novi Sad, rodni grad svog tate, jer joj uprkos tome što ima srpsko državljanstvo, treba viza.

Njen otac, Nikola Lučić, ispričao je za portal 021.rs da je kontaktirao šefa konzulata u Atini, kako bi utvrdio koja su sve dokumenta potrebna za izdavanje vize, a kada su njegova žena i ćerka stigle u taj grad sa svim neophodnim papirima, rečeno im je da se vrate u avgustu, jer je konzul Jovica Čekić na godišnjem odmoru i nema ko da im potpiše vizu.

"Malo me je začudilo da neko sa srpskim državljanstvom treba da ima vizu za Srbiju, ali sam poslušao njegove zahteve i nabavio sva potrebna dokumenta. Petog jula sam zvao Konzulat u Atini da potvrdim da li su sva dokumenta u redu, koje je radno vreme, i da li viza može da se izda istog dana. Razgovor sam obavio sa Janisom Cahalidisom i on je potvrdio da je dokumentacija odgovarajuća", kazao je Lučić za 021.

Sledećeg dana njegova žena je sa ćerkom preletela 8.000 kilometara, ali su joj po dolasku u konzulat rekli da se vrati za mesec dana, jer do avgusta u konzulatu neće biti nikoga ko ima ovlašćenje da joj potpiše vizu.

Nina Lučić ima srpsko državljanstvo i upisana je u matičnu knjigu rođenih u Novom Sadu, a prema rečima njenog oca, jedan od najvažnijih razloga zašto ona i dolazi u Novi Sad, jeste da bi dobila pasoš Srbije i JMBG. Nina je uverenje o državljanstvu dobila u srpskoj ambasadi u Džakarti u Indoneziji, a tamo su njenim roditeljima posavetovali da vizu zatraže u nekoj od ambasada Srbije u Evropi.

"Kako su mi objasnili, dobijanje vize trajalo bi između tri i 12 nedelja, jer je procedura takva da se sva dokumenta šalju u Srbiju pa se onda čeka odgovor. Nažalost, u to vreme nismo imali vremena da toliko čekamo, pa na nam je predloženo da kontaktiramo neku našu ambasadu u Evropi. Moja žena inače poslom ide svakog leta u Grčku te smo kontaktirali ambasadu tj. konzulat u Atini. Ne bismo tražili vizu u konzulatu u Atini da nas konzul i drugi zaposleni, samo dan pre nego što su stigle u Grčku, nisu uveravali da neće biti problema oko dobijanja vize", napominje Lučić i dodaje da su njegove žena i ćerka još uvek u Atini i čekaju da se šef konzulata vrati sa godišnjeg odmora.

Nina Lučić ima pasoš Tajlanda sa kojim je dobila Šengen vizu na 90 dana, koja joj dozvoljava da osim u zemlje Šengenske zone, putuje u Crnu Goru i na Kosovo, ali ne i u Srbiju.

  • FIRMA 1989`

    23.07.2012 09:30
    Vojvodina drzava! Novi Sad je glavni grad!
  • Rotkva

    20.07.2012 07:21
    nije ambasador DS nego SPS
    @Inge - ne lupaj nego se prvo dobro informisi. Doticni diplomata je kadar SPS koji je po kazni premesten u Atinu. Znaci meni u inostranstvu "pomazu" oni sto su izbegli robiju u Srbiji?
  • Junior

    19.07.2012 20:17
    Za mandrila i siledziju Miladina Kovacevica papiri su se sredili svetlosnom brzinom , a normalna i postena porodica prolazi kroz pakao . Sasvim je razumljivo sto niko normalan na svetu ne zeli da ima posla sa nama .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti