Egzit i Novi Sad i dalje oduševaljavaju strance

Uprkos lošem programu na glavnoj festivalskoj bini, taksistima koji su im vožnju od stanice do Grbavice naplatili po hiljadu dinara i neljubaznosti jedne konobarice poznate pivnice u centru, grupa turista iz Nemačke koji su za vreme Egzita boravili u Novom Sadu, festivalu i gradu daju najviše ocene i kažu da će u posetu doći ponovo.
Uprkos lošem programu na glavnoj festivalskoj bini, taksistima koji su im vožnju od stanice do Grbavice naplatili po hiljadu dinara i neljubaznosti jedne konobarice poznate pivnice u centru, grupa turista iz Nemačke koji su za vreme Egzita boravili u Novom Sadu, festivalu i gradu daju najviše ocene i kažu da će u posetu doći ponovo.

Kristijan, Tomas, Aleksandar i Pavel prvi put su bili u našem gradu i ne spadaju u one turiste za koje maliciozniji Novosadani kažu da nam nisu ni potrebni, ukratko - zato što se opijaju, valjaju u prašini i imaju plitak džep. U Novi Sad nisu došli zahvaljujući nekoj turističkoj promociji, koje bi trebalo da sprovode oni kojima je to posao, već zahvaljujuci preporuci njihovih prijatelja - Lidije i Danijela, koji su rodom s ovog područja i koji su na Egzitu prvi put bili 2009. godine.

Po izlasku iz aviona na aerodromu "Nikola Tesla" prvi utisak na njih su ostavile temperature, koje su u Srbiji trenutno duplo više u odnosu na Nemačku. Iako su se lepo proveli i u Beogradu, za koji kažu da je prava metropola koja se može porediti sa velikim nemačkim gradovima, smatraju da je Novi Sad ipak u prednosti, prvenstveno zbog opuštenije atmosfere i kako Pavel ističe - lepših devojaka. Aleksandar je pak bio oduševljen ventilatorima koji u baštama kafića raspšuju kapljice vode, što mu je veoma prijalo nakon šetnje po vrelim gradskim ulicama.

Kao veliku prednost našeg grada u odnosu na druge, jednoglasno izdvajaju samu Petrovaradinsku tvrđavu i njen položaj pored Dunava, a Egzita - što se održava na takvom mestu. Dok je Aleksandar imao određene sumnje u vezi sa mogućim posledicama održavanja jednog takvog festivala u objektu od kulturno-istorijskog značaja, Pavel, koji je arhitekta, smatra da se na taj način starim zidinama tvrđave daje neobičan i istovremeno savremen oblik. On je pak imao određene rezerve kada je reč o bezbednosti, posebno u vezi sa upotrebom stepeništa Dens arene i tunela i pita se kako bi funkcionisala evakuacija u slučaju neke nesreće.

Ipak, Kristijan, koji radi u frankfurtskoj policiji, smatra da takve sumnje nisu utemeljene i da je sve dobro organizovano. Policiju je pohvalio na diskretnosti, a istakao je da je kao posetilac imao osećaj sigurnosti, te da je iznenađen što nije primetio da je bilo bilo kakvih incidenata na mestu sa toliko ljudi. Tomas je pak pozitivno bio iznenađen Kvir stejdžom na festivalu, imajući u vidu lošu reputaciju naše zemlje kada je reč o položaju LGBT zajednice.

Ova grupa turista iz Nemačke kaže da im se sviđa što festival kroz veliki broj bina zadovoljava različita muzička interesovanja, što je toliko posećen i ima dobro ozvučenje, ali za narednu godinu preporučuju da se mnogo više pažnje posveti odabiru izvođača na glavnoj bini. Takođe, smatraju i da je potrebno više mesta na kojima se mogu dobiti infomracije o festivalu, kao i mape radi lakše orijentacije na tako velikom prostoru.

Kao negativnu stvar, Aleksandar izdvaja opasnost da zbog nepoznavanja srpskog jezika budete prevareni, a kada to kaže prvenstveno misli na pojedine taksiste, koji vožnju strancima naplaćuju višestruko više nego što bi trebalo, iako su turisti spremni da im ostave solidne napojnice. Još jedan problem koji bi trebalo rešiti, ukoliko želimo da se gosti u Novom Sadu osećaju još prijatnije, jeste problem prosjaka, koji umeju da pređu granicu pristojnosti, smatra Danijel.

Iako kaže da Novosađanima ljubaznosti nikada nije manjkalo, Lidija ima utisak da se stanje u Srbiji kada je reč o odnosu prema turistima, uopšteno govoreći, znatno poboljšalo. Ističe da je veoma ponosna što Egzit, Novi Sad, Vojvodina i Srbija, svetu mogu da pošalju ovako pozitivnu sliku, koju nakon kratkog odmora, njeni prijatelji nose u Nemačku. (Dejan Stojičić)

  • FCV FIRMA 1989

    22.07.2012 08:45
    Separatisti, koji bi da odvoje Vojvodinu od sveta i izoluju je iskljucivo sa Srbijom, nisu dobrodsli u Vojvodini!
    Ne volimo separatiste!
  • FCV

    22.07.2012 08:43
    FIRMA 1989
    Meni je drago da dolaze stranci u nas grad, ovde ustvari oni i nisu stranci jer neme zemlje u svetu sa kojom Vojvodjani nisu rodjaci.
    VOJVODINA REPUBLIKA u mom srcu!
  • Danijel

    20.07.2012 17:09
    @ Anonimus
    pitas koji je motiv bio naseg dolaska. vrlo jasno i kratko cu ti objasniti.
    Nismo dosli da se za male pare "odvalimo" kao sto si rekao, nego sam hteo i uspeo sam u tome da nemackim drugovima pokazem lepotu grada, tvrdjave i specijalnu atmosferu exita. Zar nije lepo da su otisli sa lepim utiskama koje ce i prepricavati svojim prijateljima i familiji? Hvala bogu nismo sreli ni jednog takvog utucanog lika kao tebe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti