Imlek: Nijedan radnik Novosadske mlekare neće ostati bez posla

Uprava Imleka započeće novi socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima u Novosadskoj mlekari da bi se rešio status 76 zaposlenih koji su radili u pogonu koji je zatvoren.
Uprava Imleka započeće novi socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima u Novosadskoj mlekari da bi se rešio status 76 zaposlenih koji su radili u pogonu koji je zatvoren.

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović rekao je danas da kompanija ne želi da iko ostane bez posla i da će im biti ponuđen isti posao u nekoj drugoj mlekari iz sistema ili posao sličan njihovoj stručnoj spremi.

Petrović je rekao da je Imlek bio prinuđen da zatvori mlečni pogon u Novosadskoj mlekari zbog teške finansijske situacije. Imlek je već zatvorio nekoliko pogona koji su bili nerentabilni.

"Iako smo započeli pojedinačne pregovore sa svih 76 radnika, sindikati su insistirali na otpočinjanju socijalnog dijaloga, što smo mi prihvatili i doneli odluku da sa sindikatima nađemo rešenje za sve radnike", rekao je Petrović. Biće nastavljeni i razgovori sa radnicima koji nisu članovi sindikata.

Vojvođanski sekretar za privredu, rad i zapošljavanje Miroslav Vasin rekao je da je doneta odluka da se do 31. avgusta nađe rešenje za zaposlene, koji će do tada biti na plaćenom odsustvu. "Dogovor je da niko od zaposlenih bez svoje volje ostane bez posla, a izjašnjavanje radnika biće nastavljeno do kraja avgusta", rekao je Vasin.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prihvatili su da sutra započnu novi socijalni dijalog sa poslodavcem i najavili da se neće oglašavati u medijima sve dok on ne bude okončan.

Načelnica Inspekcije rada za Južnobački upravni okrug Ljiljana Stojšić rekla je da će inspekcija pratiti socijalni dijalog i kasniju realizaciju dogovorenog između poslodavaca i zaposlenih.

Imlek je 12. jula doneo odluku o zatvaranju proizvodnog pogona u Novosadskoj mlekari. Poslovi prodaje, otkupa sirovog mleka i distribucije i dalje će se obavljati u novosadskom pogonu.

Imlek koji je u vlasništvu investicionog fonda Salford, ranije je zatvorio pogone u Pivnicama, Odžacima, Vršcu i Šidu radi, kako je rekao direktor Petrović, povećanja efikasnosti proizvodnje i "praćenja evropskih trendova" u mlekarskoj industriji. Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 250 mlekara i vrlo brzo veći broj njih će biti zatvoren. Petrović je rekao da je želja uprave da proda zatvorene pogone, ali to "ide jako teško".

  • Shone

    19.07.2012 22:18
    @Dr Petrović
    Lako je sada pametovati. Trebalo je ovo, trebalo je ono...
    Mislim da je bolje razmisljati sta sad i ubuduce.
  • 19.07.2012 14:21
    @ Pobrkani loncici
    Nesto mi se cini da si ti pobrkao loncice. Koga treba uhapsiti i zbog cega? Kupovinom Novosadske mlekare Imlek, tj. Salford, se verovatno obavezao da firma nece menjati delatnost (neko vreme), da nece otpustati radnike (neko vreme), ko bude tehnoloski visak postoji socijalni program i sl. I to je verovatno i ispostovano u za to predvidjenom roku. Sta ce biti sa Mlekarom dalje - o tome odlucuje iskljucivo i jedino vlasnik. Ne mozemo mi odredjivati vlasniku firme sta ce on da radi! Nije to drzavna firma!
    Sad su vam usta puna lokal-patriotizma, a gde ste bili svi vi pre 10 godina? Niste se zalili kad su firme prodavane, a radnici dobijali akcije i kupovali stanove, automobile... Niste razmisljali na duze staze vec je bila varijanta "da ja uzmem nesto para sto pre, sta me briga sta ce biti sa firmom sutra".
    Malo ste se kasno probudili, a pare ste potrosili. I sta cemo sad? Ko nam je tu kriv? Je li Salford?
  • 19.07.2012 14:05
    @sdragan
    Jeste, tako je. Radnici su tad nesto proizvodili i imali su pristojnije plate od danasnjih, no drugo je to vreme bilo. Sad mozemo samo da zalimo za takvim vremenom i nista vise od toga. Sta je, tu je. Nema vise socijalizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti