Mladi Novosađani ne vezuju pojas kad nema policije

Svakodnevno u Srbiji poginu tri osobe u saobraćajnim nezgodama, među kojima je 40 odsto mlade populacije, pokazuju podaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.
Svakodnevno u Srbiji poginu tri osobe u saobraćajnim nezgodama, među kojima je 40 odsto mlade populacije, pokazuju podaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Udruženje građana "Tračak" i studenti pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sproveli su istraživanje o rizičnom ponašanju mladih u saobraćaju. U anketi je učestvovalo 376 ispitanika.

Činjenice i statistika:

- Mladi predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju (preko 40 odsto žrtava).

- Vozači sa manje od godinu dana vozačkog iskustva izazivaju tri puta više saobraćajnih nezgoda nego iskusniji vozači.

- Vezivanje pojasa smanjuje mogućnost pogibije u saobraćaju za najmanje 65 odsto.

- Neprilagođena brzina svake godine u svetu odnosi preko 600.000 života, u Srbiji oko 400.

- Najčešći faktori koji dovode do saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina, vožnja bez sigurnosnog pojasa, vožnja u alkoholisanom stanju i nenošenje kacige.

- Upotreba mobilnog telefona u saobraćaju za 50 odsto povećava mogućnost nastanka saobraćajne nezgode.

Na pitanje "Zašto ne vežeš pojas dok si na prednjem sedištu auta u toku vožnje?", 37 odsto ispitanika je odgovorilo da nema naviku i da zaboravi, 25 odsto da je kratka relacija u vožnji, njih 21 odsto je reklo da im pojas smeta i da ih steže, dok su preostali ispitanici naveli da pojas ne vežu kada nema gužve u saobraćaju, nema policije, ima poverenja u vozača i u taksiju nema potrebu da to učini.

Na pitanje "Zašto sedneš u auto kada je vozač u pijanom stanju?" 41 odsto njih je odgovorilo da nema kako drugačije da se vrati kući, 32 odsto da ima poverenja u vozača, dok su preostali rekli da veruju da se ništa loše neće dogoditi, paze na vozača jer su takođe u pijanom stanju.

Takođe, anketa je pokazala da najveći broj mladih vozača ne poštuje ograničenje brzine jer žure, njih 30 odsto, 24 odsto je navelo da vole brzu vožnju, 22 odsto da procene da to ne ugrožava saobraćaj ili im ograničenja nisu adekvatna, dok najmanji broj njih kao razlog navodi to što veruju u sebe.

Na pitanje "Zašto voziš kada popiješ više od dve čaše alkoholnog pića?", trećina ispitanika je rekla da to rade jer moraju da vrate automobil kući, 26 odsto je sigurno u sebe i smatra da može da kontroliše sebe i vozilo. Takođe, u 22 odsto slučajeva je razlog taj što nema ko drugi da vozi, dok preostali ispitanici smatraju da ili ne rasuđuju kako treba kada popiju, ili smatraju da nisu ni pijani kada popiju više od dve čaše alkohola.

Na posletku, ispitanici su pitani zašto koriste mobilni telefon (bez hands-free uređaja) dok voze automobil, i njih 43 odsto je odgovorilo da je razlog to što očekuju hitan poziv. Oko 25 odsto navelo je da nemaju hands-free uređaj, a jednak procenat rekao je da pričanje mobilnim telefonom ne ometa njihovu vožnju. Manji procenat, oko 7 odsto je reklo da ili ne razmišlja - samo se jave ili koriste mobilni telefon u toku vožnje samo kada kucaju poruke.

  • GJ

    26.07.2012 11:21
    Pohvale za "Tračak"
    Pohvale za trud i angažovanje Tračku jer je istraživanje koje ste sproveli značajno svima, samo ako hoće da prihvate više nego dobronamerne savete. Pohvalno je i to što ste se uključili u komentare na ovim stranama i što rado priznajete da se i po neka greška potkrala u vašim zaključcima. U tom pogledu i ja bih imao jednu primedbu Vama ili 021.rs a odnosi se na prosečan broj poginulih u saobraćaju na dnevnom nivou koji je navodno dobijen od Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. Prema izvoru ABS za poslednje dve godine taj broj je manji od 2
  • GJ

    26.07.2012 09:49
    Mladi i bezbednost saobraćaja
    Evo kako većina mladih doživljava automobil, pogotovo u noćnim satima, i koliko u tome pomažu naše sjajne i bajne estradne zvezde i zvezdice. Ovaj klip je od dec 2011 pogledan skoro 12 miliona puta. I posle se čudimo nekim podacima i stanju u kome se nalazimo.

    Obratite pažnju na deo između 55 i 70 sec.
    http://www.youtube.com/watch?v=5_9DueSwO_M
  • 1 NS

    25.07.2012 08:18
    Niko se zbog pojasa nije sudario
    I ja sam od onih koji ne poistovećuju ugrožavanje sebe sa ugrožavanjem drugog. Čudi me koliko minusa dobijamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti