Počela nova borba za Novi Sad

Nakon najave lidera URS-a Mlađana Dinkića da će doći do promene vlasti u Novom Sadu, sve je izvesnije da će SPS izaći iz gradske vlasti.
Nakon najave lidera URS-a Mlađana Dinkića da će doći do promene vlasti u Novom Sadu, sve je izvesnije da će SPS izaći iz gradske vlasti.

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović rekao je danas da "nakon formiranja vlasti u Vojvodini ne postoji više politički blok SPS i DS koji je bio "vezivno tkivo" za donošenje političkih odluka i da sada koalicioni partneri SPS-a, SNS, URS-a i drugi, žele da se lokalne vlasti, tamo gde je moguće, upodobe sa političkom voljom koja postoji na nivou Srbije".

Visoki funkcioner SNS-a Goran Knežević kaže da postoji mogućnost da dođe do promene lokalne vlasti u Novom Sadu, da SNS još nije razgovarala o tome, ali da postoji zahtev "ljudi sa terena". - Novi Sad je prioritetan jer je najveći grad Vojvodine - kazao je Knežević.

Član Predsedništva SNS-a Igor Mirović izjavio je da su naprednjaci uputili "i formalne i neformalne predloge" odbornicima SPS-a za promenu vladajuće većine u Novom Sadu "u skladu sa odnosom snaga na republičkom nivou". "To je naša želja, a da li će se realizovati, zavisi isključivo od socijalista", rekao je Mirović.

Predsednik Gradskog odbora SPS Siniša Sević koji je i zamenik gradonačelnika Novog Sada, rekao je da do njega nije stigao nikakav formalan predlog od SNS. O promeni gradske vlasti nije se raspravljalo ni u gradskom odboru, ni u predsedništvu SPS, kazao je Sević.

Predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić je rekao da je svaki vid saradnje radikala sa SNS "isključen i nemoguć". "Ono što je sigurno da SRS ni pod kojim uslovima neće saradjivati sa takozvanom Srpskom naprednom strankom", poručio je Jakšić. Predsednik Gradskog odbora DSS Borko Ilić rekao je da se "pregovara o promeni gradskih vlasti, ali da je jasno da ključ čitave situacije u rukama drže socijalisti".

Najava da će doći do promene vlasti u Novom Sadu verovatno je novi model decentralizacije koji stiže iz Beograda, sa namerom da se smenjuju stranke koje su pobedile na izborima u Novom Sadu, voljom Novosađana, rekao je gradonačelnik Igor Pavličić. "Budući ministar finansija i predsednik stranke koja u Novom Sadu i Vojvodini nije prešla cenzus, kao prvu političku poruku najavljuje smenu vlasti u Novom Sadu, umesto da nam da odgovor kako će rešiti goruće ekonomske probleme. Oni koje su građani već vrednovali na izborima, sada dovode u pitanje političku volju Novosađana, jer lokalna vlast nije po nečijem političkom ukusu. Lično, imam puno poverenje u koalicione partnere i reč koju smo dali jedni drugima prilikom formiranja sadašnje gradske vlasti i smatram da će vremenom naši odnosi biti samo čvršći", navodi Pavličić.

Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov rekla je da vladajuća većina u Novom Sadu nije dobila nikakve naznake koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije da će doći do promene. Ocenila je da bi smenjivanjem vlasti direktno bila prekršena izborna volja građana Novog Sada. "Oni su na sve spremni: na kupovinu odbornika, na pretnje, ucene. Ipak, verujem da će SPS imati dovoljno političke odgovornosti".

Predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da se u Srbiji neće rešiti nijedan problem tako što će se destabilizovati lokalna samouprava i kupovati ili otimati odbornici. Pajtić je istakao da ako neko kao prvi zadatak postavi to da se obračunava sa političkim neistomišljenicima, umesto da rešava probleme građana, probleme krize ili suše, taj neće dugo trajati, jer ne zna ni šta je politika, niti šta je država, ni odgovornost. Napomenuo je da se pred novom republičkom, kao i pokrajinskom vladom nalaze ogromni izazovi koji se odnose, pre svega, na rešavanje problema krize, socijalno ugroženih kategorija, manjka stranih investicija, suše i drugi.

Mlađan Dinkić je danas izjavio da se trenutno razgovara o mogućnosti prekomponovanja gradske vlasti u Novom Sadu, jer je DS u Novom Sadu ostvario rezultat daleko ispod onog koji garantuje sigurnu vlast.

Trenutno u Novom Sadu, DS i LSV imaju 30 odbornika, a tu je još devet odbornika iz nove odborničke grupe koju su formirale SPO i Romska demokratska stranka što je polovina od ukupnog broja. Za sada im podršku daje i jedan odbornik SVM-a, kao i socijalisti kojih ima sedmoro.

  • 30.07.2012 12:52
    Vlad
    Bice novo stanje staro s.anje i poziciju i opoziciju u policiju i mirna Bačka, a i šire. Samo kad bi imo ko, neka nova revolucija, možda, ali kaki smo narod ni to nam ne bi pomoglo.
  • Srbin Iz Vojvodine

    28.07.2012 20:51
    Nikad u 64 zupanije!

    http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Potpredsednik-Vlade-Vojvodine-posetio-suprugu-Lasla-Sasa.sr.html
  • Nađa

    26.07.2012 11:18
    DS - Tadić
    DS-u mnogo hvala što su Vojvođane a poswebno Novosađane izigrali svojom demagogijom i nebuloznom podrškom SPS-u. Zar Novi Sad opet treba da plati ceh radi održavanja vlasti DS-a u Beogradu. Nismo zaboravili kako ste Maji poklonili NOvi Sad da bi u Beogradu zavladao Bogdanović koga je nasledio Đilas pa sad i on prodaje grdsku vlast zarad sopstvenog opstanka. Smešno zvuči Vučićeva i Bajatovićeva priča kako kako je Đilas ubedljivo pobedio. Ds je unapred obezbedio trgovinu sa Novim Sadom svojim budalastim insistiranjem da Pavličić ostaje gradonačelnik i ako mu je rejtin u gradu buo velika nula a kao takav i njih je odveo u propast. Negovali ste SPS koji u prošlom sazivu nije imao u Skupštini ni jednog odbornika ali je zato vedrio i oblačio ovim gradom, sad ste dobili ono što ste i zaslužili, ali je tužno što ste te vaše zasluge uvalili i nama građanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti