AFANS: "Zaštićena fašistička manjina u Srbiji"

Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) najoštrije je osudila presudu Apelacionog suda kojom je dopisnik nekoliko listova na mađarskom jeziku Laslo Šaš osuđen na 150 dana zatvora zbog uvrede lidera ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja.
Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) najoštrije je osudila presudu Apelacionog suda kojom je dopisnik nekoliko listova na mađarskom jeziku Laslo Šaš osuđen na 150 dana zatvora zbog uvrede lidera ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja.

Oni navode da je reč o sistemskoj zaštiti desničara koju sprovodi srpsko pravosuđe, dodajući da su sudovi nepristrasni jedino u podjednakim protekcijama koje uživaju fašisti svih nacionalnosti.

"Država Srbija je još jednom dokazala da vodi doslednu politiku. Na žalost većine njenih građana, ta doslednost se ogleda u visokom stepenu zaštite fašističke manjine u Srbiji, ma koje nacionalnosti ona bila. Sudovi kao da postoje samo da bi njima omogućili nesmetan rad i promociju njihovih nakaznih ideja, jer, kako drugačije tumačiti presude antifašistima koji su se usudili da fašiste nazovu pravim imenom?", navodi se u saopštenju AFANS:

Novosadski antifašisti povukli su paralelu između presude Šašu i one izrečene aktivisti Zoranu Petakovu, koji je osuđen na 100 dana zatvora zbog uvrede vladike bačkog Irineja Bulovića. Prema njihovim rečima, ni Petakov ni Šaš svoje zalaganje za pravdu, istinu i mir neće plaćati novcem. "Ukoliko je presuda Petakovu predstavljala presedan, presuda Šašu dokaz je da je presedan postao pravilo. Ovog puta, još je očiglednija pristrasnost desničarskog pravosuđa, jer je presudila u korist najpoznatijeg mađarskog fašiste, kome je u nekoliko navrata zbog njegovih aktivnosti zabranjivan ulazak u Srbiju i Slovačku. Da je 1941. i da nas posete 'gospodari iz Berlina', bili bi ponosni na ovakvu harmoniju sudstva", smatraju oni.

Podsetimo, Laslo Šaš se u četvrtak javio na izdržavanje zatvorske kazne, jer nije imao novca da plati kaznu od 150.000 dinara, na koju je osuđen jer je lidera pokreta "64 županije" Lasla Torockaja u listu "Mađar so" nazvao "dvoličnim" i "huškačem". Nakon tužbe za uvredu, Šaš je na sudu rekao da je izneo uvrede na račun Torockaja jer je tako želeo da zaštiti mađarsku omladinu od štetnog uticaja ekstremista iz "64 županije", koji se zalažu za obnovu Velike Mađarske.

  • 29.07.2012 18:49
    Ne trpajte molim vas Zeku i Lasla u isti koš, zeka je Ligaš i sedi u upravnom odboru tržnice, dok je Šaš posvećeni antifašista i dokazani borac protiv svih vidova retrogradnog ponašanja. Jedno je napasti mlitavog Amfilohija a sasvim treće organizovano fašističku bandu !
  • 29.07.2012 10:45
    @Repeticio
    odobrava fasizam, zbog napredka drzave i njene stabilnosti

    e onda nije trebalo osudjivat sve okupatorske zemlje evrope nad drugim zemljama evrope u toku drugoga svetskoga rata
    naprotiv, trebalo je osuditi sve on koji su se borili protiv FASIZMA

    jer nisu shvatali progres fasistickih snaga, a ujedno su svi antifasisti krivi za nestabilnost i napredak u svojim zemljama
  • Repeticio

    27.07.2012 21:06
    Фашизам је државно уређење екстремне деснице које радикално ограничава људска права ради веће стабилности и бржег напретка. Фашизам се противи комунизму, конзервативизму, демократији, индивидуализму, либерализму, материјализму, пацифизму и политичком плурализму.

    http://sr.wikipedia.org/wiki/Фашизам

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti