Dačić najavio izlazak socijalista iz aktuelne gradske vlasti

Premijer Srbije i prvi čovek SPS Ivica Dačić juče se po prvi put oglasio povodom prekomponovanja vlasti u Novom Sadu kazavši da će se to najverovatnije desiti u narednih nekoliko dana.

Premijer Srbije i prvi čovek SPS Ivica Dačić juče se po prvi put oglasio povodom prekomponovanja vlasti u Novom Sadu kazavši da će se to najverovatnije desiti u narednih nekoliko dana.

- Gde god je moguće treba upodobiti formiranje vlasti na lokalnom nivou u skladu sa republičkim - rekao je Dačić istakavši da se ništa neće raditi silom. On je precizirao da će predmet razgovora o promeni vlasti, između ostalih, biti i Novi Sad. - Imamo nelogičnu situaciju da SPS nije na vlasti u Vojvodini, a s druge strane SPS poštuje dogovor sa DS zbog čega se SNS naljutila i iz te ljutnje u pojedinim vojvođanskim opštinama pravi vlasti sa DS, a izbacuju SPS - objasnio je Dačić.

Predsednik novosadskog odbora SPS Siniša Sević, koji je trenutno i zamenik gradonačelnika Igora Pavličića kaže da je, ukoliko zvaničan poziv od naprednjaka stigne, spreman za razgovore. - Za sada nije bilo kontakata i nikakvih razgovora, ni formalnih ni neformalnih, na tu temu. Bilo bi odgovorno od onih koji zagovaraju promenu vlasti da izađu sa nekim konkretnim predlogom i konkretnom političkom vizijom kako će ta vlast izgledati, odnosno koje su to političke partije i koji su to odbornici koji će tu vlast podržati, te kako bi izgledala parlamentarna većina - kaže Sević. On dodaje da u gradu trenutno postoji stabilna većina od 47 odbornika i grad normalno funkcioniše. Ukoliko se zaista nešto promeni i to funkcionisanje bude zavisilo od sedam odbornika SPS, mi nećemo biti oni koji će ga ugroziti - kaže Sević.  

Novosadski odbor SNS će danas ili najkasnije sutra kolegama iz SPS uputiti zvaničan poziv za razgovore o formiranju nove većine u Skupštini Novog Sada. Kako kaže kandidat naprednjaka za gradonačelnika Miloš Vučević, to je potrebno "zbog diskontinuiteta sa pogubnom politikom koju je DS vodila u prethodne četiri godine". On računa i na podršku odbornika DSS i Dveri, ali i novoformiranog odborničkog kluba u kom je 9 odbornika SPO i RDS. - Ukoliko socijalistima u Novom Sadu i dalje bude draža koalicija sa Čankom i Pavličićem, od naše centrale ćemo tražiti da insistira da SPS ne učestvuje u vođenju novosadskih, odnosno vojvođanskih delova nijedne republičke institucije - kategoričan je Vučević.

Podsetimo, devet odborika se potpuno neočekivano nedavno izdvojilo u odbornički klub pod nazivom "Svi za Novi Sad". Reč je o tri odbornika SPO koji su se odvojili od LSV na čijoj izbornoj listi su bili i svih šest odbornika RDS. Bez njih nema ni većine. Po prvi put su se oglasili u petak kada su saopštili da su "raspoloženi za nove razgovore sa svima koji hoće da podrže ciljeve oko kojih su se okupili".

  • 02.08.2012 10:11
    ĆORKA
    Udri milicijo moja,sve u aps,ćorka je za sve i ove što nedaju vlast i za ove koji čekaju da je uzmu,samo mali zatvori neće biti mesta za sve ma bre prave škole ,bolnice velike a zatvore male,gdećemo da smestimo tu bagru smrdljivu
  • Neutralac

    31.07.2012 07:14
    Izlazak iz vlasti ne znači novu pobedu
    Ovde su najčešća 2 polarizovano pristupa gledanju na razvoj situacije - ili će biti Vojvodina Republika, ili će strašni Beograd sve pojesti i oteti Exit. Zašto unapred proglašavate bitku izgubljenom ili dobijenom? To čak ni Dinkić ni Dačić nisu tako rekli. Mogućnost je da SPS izađe iz vlasti, a da SNS ne može , što je i realno, da uspostavi novu i pouzdanu većinu. Šta ćete onda? Da penušate i pizdite jer nećete imati na koga jednosmerno da okrenete svoje nezadovoljstvo. I mislim,da bi neka status quo situacija dobro došla da i jedni i drugi pokažu svoju nemoć. Zato i centrale iz Beograda promenu vlasti najavljuju kao mogućnost, a vi to shvatate kao konačno rešenje. Ne žele da se uhvate za vrbov klin situaciju u NS.Pa vreme je da se pokaže ko koliko stvarno ne vredi, ko samo gomila funkcije , i trapavo i sitnosopstvenički(jeste li zaboravili ovaj smešni izraz)traži ili nudi polovična rešenja( koja su daleko i od kompromisnih). Ljudi, pamet u glavu, ni novi lokalni izbori neće tako lako dovesti do katastrofalnog rezultata, ako i vi pojedinačno znate šta radite, a ne samo da lupate u talambase. Treba živeti na ovom prostoru, a ne samo prepričavati reči političkih bukača i tzv.lidera.
  • mina

    30.07.2012 13:19
    IZLAZITE SOCIJALISTI NISTE NI POTREBANI
    Kolika znam da računam potrebno je 40 odbornika
    DS 18+ LSV 12+RDS&SPO 9+ mađar 1=40

    Samo u ovakvoj kombinacija Đilas gubi Beograd, IMAM PITANJE ZA VRH DS a DA LI ĐILAS VREDI KAO CELA SRBIJA & NOVI SAD ILI VIŠE...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti