Podzemni kontejneri potencijalno opasni?

Postavljanje i održavanje podzemnih kontejnera u Novom Sadu vrši se nepravilno, zbog čega može biti više štete nego koristi, kaže za Radio 021 predsednik Gradskog odbora "Zelenih Srbije" Goran Čabradi.
Postavljanje i održavanje podzemnih kontejnera u Novom Sadu vrši se nepravilno, zbog čega može biti više štete nego koristi, kaže za Radio 021 predsednik Gradskog odbora "Zelenih Srbije" Goran Čabradi.

Prema njegovim rečima, materijal od kog su sačinjene vreće koje se polažu u zemlju nije odgovarajući, zbog čega može doći do zagađenja podzemnih voda. "Tu postoji problem otpada koji se deponuje u obične vreće, zbog čega su vodotokovi u opasnosti da budu zagađeni. Tako se to ne radi", kaže Čabradi.

Direktorka "Čistoće" Željka Jurakić navodi za 021 da vreće nisu sačinjene od najobičnijeg platna, a da se pri izboru materijala posebna pažnja obraćala na eventualnu mogućnost zagađenja zemljišta i vodotokova. "One možda izgledaju kao obični džakovi, ali one su izrađene od više slojeva specijalno odabranih materijala od kojih svaki ima svoju funkciju. Upravo zbog podzemnih voda, koje su u Novom Sadu prilično visoke, odlučili smo se za materijale koji nisu propusni", navodi Jurakićeva.

Vozila za pražnjenje neodgovarajuća

Čabradi smatra da se kontejneri ne održavaju prema uslovima koje propisuju iskustva evropskih zemalja, budući da su vozila za pražnjenje neodgovarajuća. Prema njegovim rečima, postavljanjem kontejnera u centar grada održavanje ne samo da nije ubrzano, već je znatno usporeno jer radnici ručno istresaju smeće sa montiranih kranova.

"Imamo paradoks da smo postavili sistem koji bi trebalo da ubrza pražnjenje otpada iz uskih ulica u centru, ali ko god je vozio u jutarnjim časovima, mogao je da vidi da radnici ove firme stoje na nekakvim kamionima i istresaju đubre u prikolice - što pravi velike zastoje u saobraćaju", kaže Čabradi.

Direktorka "Čistoće" se slaže da problem sa neadekvatnim vozilima postoji, ali bi uskoro trebalo da bude rešen. "U ovom trenutku nam to predstavlja problem, jer zasad imamo samo dva vozila koja mogzu da prazne smeće. Od ta dva, jedan je obični kamion sa prikolicom, dok je drugo vozilo klasičan smećar na koji je nadograđena kuka za izvlačenje vreća sa otpadom. U narednom periodu gledaćemo da još jedan smećar opremimo za izvlačenje podzemnog otpada, a da neuslovno vozilo koristimo samo kao pomoćno", navodi Jurakićeva.

Ona dodaje da dodatnu štetu podzemnim kontejnerima čine sakupljači sekundarnih sirovina, koji se spuštaju u otvore i preko kanapa pokušavaju da izvuku smeće. Prema njenim rečima, oni time oštećuju džakove, ali je mnogo veći problem što oni time dovode svoj život u opasnost. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Srećko Šojić

    11.09.2012 21:37
    Diglo se!
    Neko je tu dobru lovu dig'o!
  • Boris

    11.09.2012 21:22
    ...
    kontejneri su dobra ideja ali imaju dosta nedostataka. jedno od resenja bi bilo da nabave vise potpuno nepropusnih vreca koje bi samo menjali na licu mesta, tj pune praznili tek na deponiji. dignes punu, natovaris je na kamion, praznu postavis i odma dalje.
    ali zasto bi jednostavno kad moze.....
  • Djokica

    11.09.2012 20:01
    Podzemlje
    Što se ne oglasi tehnički direktor u Čistoći, on bi nam najbolje to objasnio.On je čak i zaposlio šnajderku u firmi koja bi trebalo da ušiva popucale džakove.A na zadnjem kolegijumu je predložio da Čistoća kupi zaprežna kola , pa da na njima montiramo hidrauličnu ruku za pražnjenje kontejnera.
    P.S. Da ga nema trebalo bi ga izmisliti!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti