Sindikat traži reviziju privatizacija novosadskih preduzeća

Predstavnici sindikata "Solidarnost" podneće zahtev za reviziju privatizacije za nekoliko novosadskih preduzeća koja su nakon promene vlasnika propala ili su u veoma teškoj situaciji, izjavila je za Radio 021 predsednica ovog udruženja, Gordana Kojić.
Predstavnici sindikata "Solidarnost" podneće zahtev za reviziju privatizacije za nekoliko novosadskih preduzeća koja su nakon promene vlasnika propala ili su u veoma teškoj situaciji, izjavila je za Radio 021 predsednica ovog udruženja, Gordana Kojić.

Prema njenim rečima, sindikalci su se na ovaj potez odlučili povodom situacije u kojoj se trenutno nalaze radnici Noviteta, kojima nisu uplaćivani doprinosi za poslednje dve godine. "Tražićemo da se preispita privatizacija u nekoliko gradskih preduzeća, u kojima smo imali sindikalno predstavništvo. Među njima su Jugoalat i Petar Drapšin, koji su potpuno uništeni, a njihovi radnici prevareni", rekla je Kojić.

Iz sindikata poručuju da je jedan od glavnih razloga što je Novitet u lošoj situaciji to što beogradska firma Zekstra, koja je većinski vlasnik Noviteta, ne izmiruje svoja dugovanja prema ovom novosadskom preduzeću.

Prema finansijskom izveštaju Noviteta za 2011. godinu, potraživanja prema matičnom pravnom licu su 82.275.000 dinara. Vlasnik 85,15 odsto akcija Noviteta je Zekstra, čiji je većinski vlasnik Dragan Đurić sa udelom od 99,24 procenta.

Radnici Noviteta i dalje su u štrajku budući da vlasnik nije uplatio celokupnu prvu ratu reprograma duga, iako je tako bilo najavljeno za petak, izjavila je za Radio 021 potpredsednica sindikata "Solidarnost" i radnica ove firme Aleksandra Ignjatović. Prema njenim rečima, na pitanje kada će im biti uplaćeni doprinosi, radnici od uprave nisu dobili konkretan odgovor, uz objašnjenje da Novitet trenutno nema novca za to.

"Nama je rečeno da Novitet sada za to nema novca i da se čeka da stignu uplate od Zekstre, kako bi mogli da izmiruju taj reprogramski dug prema Poreskoj upravi", rekla je Ignjatović. Prema njenim rečima, vlasnik Noviteta Dragan Đurić krajem prošle nedelje uplatio je samo deo prve rate duga, a ukoliko do sredine sedmice ne izmiri dugovanja, Poreska uprava ima pravo da započne zaplenu imovine preduzeća, što bi praktično značilo gašenje Noviteta. (Vuk Kešelj)

  • Radule

    02.08.2012 07:38
    Papiri
    Papiri vam se od privatizacije,nalaze kod Nenada Ljigaša Čanka (junačkoga sina)i njegovih pajtaša,borca za prava bogatih čovek je preslikani lik Alan Forda ,,Superhik".
  • AGROHEM

    02.08.2012 05:52
    AGROHEM
    Mali akcionari su pokradeni na krajnje podmukao način.
    Podneli smo krivične prijave u TRI navrata i NIŠTA !!!
    Da vidimo ovu vlast da li je od reči!
  • Mile

    02.08.2012 05:18
    Ima još
    A "Novopak"? Prodat za 200.000 evra, da bi za tri meseca prodato pola firme za 2.000.000 evra, a radnici u Zavod na evidenciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti