Čim se rode leče se od droge

Skoro svakog meseca u novosadskoj "Betaniji" na svet dolaze bebe koje odmah po rođenju završe na terapiji odvikavanja od droge.
Skoro svakog meseca u novosadskoj "Betaniji" na svet dolaze bebe koje odmah po rođenju završe na terapiji odvikavanja od droge.

Broj novorođenčadi sa znakovima narkomanske krize je u porastu, upozoravaju sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, i kažu da majke zavisnice svoju tek rođenu decu ili ostavljaju svojim roditeljima ili ih daju na usvajanje, dok samo pojedine odlaze na lečenje.

Svake godine u "Betaniji" medicinsko osoblje registruje desetak porođaja zavisnica, ali se veruje da je stvaran broj daleko veći.

"Majke koje su lečeni ili nelečeni zavisnici često kriju podatke o uzimanju nedozvoljenih supstanci ili preporučenih lekova u cilju lečenja zavisnosti, te se tačan podatak o broju dece rođene od majki zavisnika i ne zna", kaže za "Novosti" načelnica neonatologije u "Betaniji" dr Ljiljana Dobrić.

Lekari često tek nakon porođaja, i to na osnovu znakova apstinencijske krize bebe, koja je vidljiva po teškim grčevima, neprestanom plaču i preznojavanju, shvate da pred sobom imaju bebu zavisnika.

Kada se rodi dete majke koja je pod terapijom metadonom, ili je još uvek heroinski zavisnik, beba po rođenju pokazuje znake apstinencijalne krize, poremećene termoregulacije i metabolizma šećera, kao i izmenjeno disanje.

"Kod novorođenčadi koja pokazuju znake narkomanske krize učestalo se radi ultrazvuk glave i neurološki pregledi, čak i nakon otpusta iz bolnice", objašnjava dr Dobrić.

Da je broj trudnica koje koriste psihoaktivne supstance u porastu, za "Novosti" potvrđuje i v. d. upravnika "Betanije" dr Dragan Budakov.

"Koliko je teška klinička slika bebe koju je rodila narkomanka zavisi od njenog 'staža', kao i od toga da li je započela lečenje. Teže slučajeve upućujemo odmah na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, zbog potrebe za dužim lečenjem i daljim ispitivanjem", kaže dr Budakov.

U "Betaniji", kaže upravnik, porodilje koje koriste psihoaktivne supstance imaju psiho-socijalnu podršku od strane svih zaposlenih, porodice, kao i kliničkog psihologa i neuropsihijatra. A da li se obaveštava policija ili Centar za socijalni rad ili neka nadležna institucija, zavisi od procene stanja mame zavisnice koju sprovodi neuropsihijatar.

S obzirom na to da većina trudnih zavisnica ne priznaje svom ginekologu da se drogira, a uglavnom sa uzimanjem narkotika ne prestaju ni tokom cele trudnoće, dešava se da im partneri i u porodilište doturaju "dozu".

  • S.

    03.08.2012 09:26
    Naravno da ne mora povrediti. Ima onih koji su svesni svog problema i nikada ga ne sprovedu u delo pa vama moze da se ne svidja koliko hocete :)
  • 31.07.2012 17:39
    @S
    Nalupetao si se za sve pare!
    Pogotovu početak prvog pasusa, kakvo neznanje!
    Afinitet?! Nikad ne povredi?!
    Bljuv

  • S.

    31.07.2012 10:43
    @Tukan, pedofil je onaj ko ima afinitet ka prepubertetskoj deci. Ako nikada ne povredi dete, ne koristi decju pornografiju ili bilo sta slicno, nema razloga da mu se bilo sta uradi. Ne moze biti kaznjen zbog svojih afiniteta.

    Ako je neko narkoman, sterilizacijom ces ga zauvek lisiti dece ali ne znaci da ce zauvek biti narokoman.
    U slucaju da zena koja konzumira narkotike zatrudni, ono sto je potrebno uraditi je koristiti tretman u toku trudnoce koji ce biti najpovoljniji po dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti