Pastor: Doneti ustavni zakon o Vojvodini

Problemi u funkcionisanju vojvođanske autonomije mogli bi da budu rešeni donošenjem ustavnog zakona o ingerencijama pokrajine, koji bi imao snagu kao Ustav, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Problemi u funkcionisanju vojvođanske autonomije mogli bi da budu rešeni donošenjem ustavnog zakona o ingerencijama pokrajine, koji bi imao snagu kao Ustav, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Trenutna politički konfliktna situacija, nastala nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuto više odredbi Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine, mogla bi se rešiti donošenjem ustavnog zakona kojim bi se na jasan način definisale ingerencije Vojvodine, rekao je Pastor.

On ističe da je to jedan od načina rešavanja tog problema jer smatra da promene Ustava Srbije u ovom trenutku nisu realne, pošto taj proceš zahteva širok politički kompromis, ali i mnogo vremena.

"Nažalost, ne vidim da danas postoji mogućnost da se pristupi promeni Ustava jer se oko te ideje teško može napraviti širi konsenzus", kazao je predsednik vojvođanske skupštine. Dodao je da se situacija s nadležnostima Vojvodine može prevazići bez promene Ustava, donošenjem posebnog pravnog akta.

  • 02.08.2012 13:07
    Potreban koncezus da bi se promenio Ustav

    Mislim da ne treba, dovoljno je sto taj isti Ustav ipak nije dobio u Vojvodini prolaznost, tj manje od 50% jz bilo za njega
    a to je doboljno da se sve pokrene sa mrtve tacke,
  • Dzeferson

    01.08.2012 20:05
    Habeas corpus act
    Pišta bači,nemoj više da slušaš Varadija i Korheca.Oni su nam napravili debakl na ustavnom sudu.Kakav ustavni zakon kakvi bakrači.On uvek ima sprovedbeni karakter novog ustava.Imaš fantastičan politički refleks ali se oslobodi ovih drvenih pravnika oi njihovih sledbenika jer ne samo da su ojadili Vojvodinu već i vašu nacionalnu zajednicu . Brže uvodi postojeću mladu ekipu i imaćeš uspeha.Samo primeni ono što si planirao pre izbora.Srećno.
  • Y

    01.08.2012 14:13
    Kada sam napisao:
    realistično i konstruktivno, mislio sam da Pastorova inicijativa ide ka smirivanju tenzija novom pravnom regulativom na teritoriji Srbije. Ali nisam rekao (ni pomislio) kako će Srbijanska vlast "imati uši da čuje"; dakle - njome ništa neće biti dovedeno u red (komentar na B92 o "zaveri Mađara i Hrvata"). Ali, Pastor deluje pravno postupno, iskorištava sve mogućnosti u okviru Republike Srbije, i - u slučaju negativne reakcije, i podizanja "huškačkih tenzija" (koje, bez sve šale, mogu da dovedu do krvoprolića u Vojvodini), imaće sva legitimna prava da pitanje PUNE (suštinske) autonomije (NE OTCEPLJENJA!!!) Vojvodine internalizuje. (A ne kao Čanak, koji "pi..i" preko svake mere.) Rekao bih da se Pastor sve više dokazuje kao inteligentan VOJVOĐANSKI političar, a da se Čanak sve više pretvara u Grand-parada-klovna, s "naputerisanom" glavom, zbog čega je izgubio svaki MORALNI legitimitet da zastupa interese Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti