Danas će biti vrelo

U većini mesta u Srbiji danas se očekuje najtopliji dan ovoga leta - temperatura iznad 40 stepeni.

U većini mesta u Srbiji danas se očekuje najtopliji dan ovoga leta - temperatura iznad 40 stepeni.

Iako su meteorolozi ranije najavili da se u noći između utorka i srede očekuje osveženje, za sada nema naznaka da će do njega i doći. Ipak do kraja nedelje temperature bi trebalo da budu nekoliko stepeni niže.

Lekari Hitne pomoći tokom jučerašnjeg dana imali su daleko više posla. - Visoke temperature su dosta pogoršale stanje teških, naročito onkoloških bolesnika. Imali smo i kolapse, ali smo uglavnom uspevali da pomognemo savetima i da ne izlazimo na teren - kazala je dežurna lekarka Nada Vučenović i napomenula da je dobro što u Novom Sadu juče nije bilo mnogo šetača i što su ljudi bili ili u kućama ili na Dunavu.

Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu toplo vreme. Lekari savetuju oprez i čuvanje glave, očiju i kože od sunca zbog izuzetno visokog UV zračenja. U periodu od 11 do 17 sati građani ne bi trebalo bez preke potrebe da izlaze iz svojih kuća, a posebno starije osobe i hronični bolesnici koji bi trebalo da borave u rashlađenim prostorijama ili u hladovini parka.

Osobu koja je izgubila svest i doživela kolaps, toplotni udar i sunčanicu ne bi trebalo podizati sa površine na kojoj se nalazi u ležećem položaju već joj podići noge pod uglom od 45 stepeni i raskomotiti je oko vrata, otkopčati joj kaiš i hladiti je priručnim sredstvima, lepezom ili novinom i pljusnuti hladnom vodom. U takvom položaju potrebno je držati joj noge do dolaska lekarske ekipe i pokušati uspostaviti kontakt sa njom.

Pojačene mere bezbednosti na Štrandu

Zbog velike posete Štrandu usled vrućina, Gradsko zelenilo je pojačalo mere bezbednosti za plivače i posetioce. - Dunav je virovit i plivači nikako ne smeju plivati van obeleženog. Prošlog meseca su spasioci u 12 intervencija spasili 15 davljenika, dok smo prošle godine tokom cele sezone imali ukupno 11 intervencija - kaže portparol Ivan Nožinić.

Iz Zelenila apeluju i na roditelje jer treba posebnu pažnju obratiti na najmlađe. Za samo jedan dan, spasioci na Štrandu su spasli od utapanja čak troje dece mlađe od šest godina.

  • igor

    06.08.2012 16:21
    bogami je na veterniku kad sam se vraco kamionom pisalo 43 u 14 h.
  • penzijoner

    06.08.2012 12:18
    iskustvo
    Po ovom vremenu je najbolje jesti sarmu i to zalilti pivcem. s druge strane, nikako nemojte kaciti zavese.
  • 06.08.2012 11:50
    Dada
    Mi bili jutros na štrandu od 9 do 11 h.Sad je jako vruće pa je najbolje što ranije nema ni gužve radnim danima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti