Tužba protiv Mekdonaldsa zbog diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je tužbu protiv restorana Mekdonalds (McDonalds) u Novom Sadu, zbog toga što je obezbeđenje, prema tvrdnjama svedoka, zabranilo romskoj deci da uđu u restoran.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela je tužbu protiv restorana Mekdonalds (McDonalds) u Novom Sadu, zbog toga što je obezbeđenje, prema tvrdnjama svedoka, zabranilo romskoj deci da uđu u restoran.

 

U dopisu se navodi da je kancelarija poverenice, koristeći ovlašćenja iz Zakona o zabrani diskriminacije, tužbu podnela Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Tužba je podneta protiv privrednog društva "Najsfuds restorani" (Nicefoods Restorani) iz Beograda, vlasnika restorana Mekdonads u Srbiji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nevena Petrušić, objasnila je da je tužba podneta jer je ocenjeno da je reč o "strateški važnom slučaju". "Podnosimo tužbe onda kada procenimo da je to strateški važan slučaj. Ni na koji način ne sme biti diskriminacije u pružanju usluga", ukazala je Petrušić.

Jedna Novosađanka je protestovala zbog toga što obezbeđenje "Mekdonaldsa" u Novom Sadu 10. jula nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje romske dece. Maja Rogić (32) je rekla da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao 'Vi možete da uđete, oni ne' ", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu. "Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić koja je pokazala fiskalni račun od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Mekdonalds saopštila je ranije da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu i najavila da će najstrože kazniti obezbeđenje. "Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", piše u saopštenju.

  • NikolaNS

    10.08.2012 20:29
    Nadam se
    Da je ovo šansa da se iz centra grada otera smrad užeglog ulj i pripremanja loše hrane. Inače hrana kkoju priprema MekDonalds je uvreda za zdravu hranu koja se proizvodi u Srbiji. Lično, voleo bih da se svi "restorani" navedene firme u Srbiji zatvore, ali znam da je mnogo političara "utaljeno" u tu priču. Inače, rasizam i fašizam nikada nije bio stran američkim i nekim zapadno Evropskim kompanijama.
  • Građanin

    10.08.2012 07:37
    Zloupotreba
    U ovom slučaju se radi o klasičnoj zameni teza!

    Toj deci nije uskraćen ulazak u restoran zato što su oni Romi, nego zato što su prljava, zapuštena, nevaspitana, remete mir u restoranu, ometaju ostale goste i zato što prosjače po restoranima, a to je i zakonom zabranjeno!

    Ova deca (ipak su to samo deca), u ovom slučaju, su zloupotrebljena, zbog nečijih i nekakvih interesa, ali to je već druga, i mnogo duža priča. Neka se time pozabave institucije kojima je to posao, mada mislim da je jeftino politikanstvo i ovde u pitanju.

    Prema "dami" koja je iscenirala čitav ovaj slučaj, osećam samo prezir.
  • 08.08.2012 21:00
    Strasno
    Nas ce Romi izgleda dokrajciti.

    Zao mi tih momaka iz obezbedjenja samo koji ce biti zrtveni jarci,a postupili si kao i svako sto bi postupio,znajuci tu ekipu klinaca iz centra.

    Pa U beogradu oko stanice iz svakog lokala ih lopatom izbacuju.
    Ova ''milosrdna curka'' nek ih epo sve vodi kuci svojoj.
    Glupaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti