Miodrag Kostić može da kupi "Helenik šugar"

Upravni sud ukinuo je odluku Komisije za zaštitu konkurencije o zabrani tržišne koncentracije preduzeću "Sunoko" kroz kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik šugar industri", potvrđeno je u kompaniji "MK Group".

Upravni sud ukinuo je odluku Komisije za zaštitu konkurencije o zabrani tržišne koncentracije preduzeću "Sunoko" kroz kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik šugar industri", potvrđeno je u kompaniji "MK Group".

Tim povodom oglasila se i Komisija za zaštitu konkurencije koja je postavila pitanje "da li postupajući na ovakav način Upravni sud kontroliše odluke Komisije za zaštitu konkurencije ili pokušava da dezavuiše njen rad?". "Još je čudnije da je razlog za poništavanje rešenja Komisije navodni nedostatak obrazloženja", stoji u saopštenju.

"Komisija je, u obrazloženju svoje odluke, iscrpno navela sve relevantne razloge zbog kojih su predloženi uslovi okarakterisani kao nepodobni i to kako kada je reč o takozvanim strukturnim merama, tako i kada se radi o merama ponašanja koje je predložio Sunoko", navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

Komisija je, osim toga, navela da je detaljno obrazložila razloge neprihvatanja predloženih mera ponašanja, pri čemu je zaključeno da bi se prihvatanjem predloga, između ostalog, očuvala aktuelna cenovna disproporcija u velikoprodajnoj ceni šećera. U tom slučaju, domaći kupac za isti proizvod plaća znatno veću cenu šećera od cene koju za nabavku istog proizvoda plaća inostrani kupac, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da "ne ulazeći u postojanje niza drugih propusta u radu  suda - odeljenje u Novom Sadu, Komisija smatra da javnost sa ovakvim postupanjem mora biti upoznata".

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem januara ove godine kompaniji "Sunoko" zabranila koncentraciju i kupovinu "Helenik Šugara" i odbila predlog strukturnih mera koje je predložio "Sunoko". Kompanija "Sunoko" sastavni je deo "MK grupe" u vlasništvu Miodraga Kostića koji je odmah nakon te odluke pokrenuo spor pred Upravnim sudom.

Kostić je najavio i da bez obzira na zastoj koji je nastao rešenjem Komisije on neće odustati od kupovine grčke šećerane.

  • semtex

    09.08.2012 05:15
    ?
    Pa kad moze da kupi politicare i sudije sto ne bi mogao i neku firmicu!?
  • Пера

    08.08.2012 10:38
    Миодраг Костић-Хеленик шугар
    Дајте му да купи једва је позајмио 3 евра.
  • Živko

    07.08.2012 13:01
    Nijedan od ponuđenih odgovora
    Šećerna industrija u Srbiji stvara vrednost oko 300 miliona dolara na godišnjem nivou, 500.000 tona šećera puta jučerašnja cena na berzi u Londonu od 607 dolara/t. http://www.sugartech.co.za/sugarprice/index.php
    Inače cena šećera je izuzetno porasla u protekle tri godine i dostigla je maksimum početkom 2011 kada je iznosila astronomskih 800 dolara. Rast je uslovljen većom potrošnjom od proizvodnje, prvenstveno zbog porasta broja stanovnika, rasta životnog standarda u Kini, Indiji, kao i činjenici da se ogromna količina preradi u bioetanol u Brazilu. Kada još znate da je Brazil najveći trgovac ovom robom i viškove preradjuje u bioetanol, morate biti svesni da će cena teško ići ispod 600 dolara. Proteklih par meseci uglavnom oscilira od 600 do 660 dolara.
    Šećer kao namirnica, iako ne previše zdrava, je neophodna u svakom domaćinstvu. Prepustiti skoro 90% proizvodnje u ruke jedne firme je stvarno nelogičan potez. Pogotovo kada znamo koliko je država slaba, bez prebijenog dinara u robnim rezervama i teško da može uticati na cenu na monopolozovanom tržištu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti