Lekare i dalje kažnjavaju zbog recepata, sindikat poziva na neplaćanje kazni

Lekarima koji propisuju lekove mimo liste i pravila Fonda za zdravstveno osiguranje i dalje prete novčane kazne.
Lekarima koji propisuju lekove mimo liste i pravila Fonda za zdravstveno osiguranje i dalje prete novčane kazne.

Daribor Stjepanović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kaže za Radio 021 da lekare najčešće kažnjavaju jer ne žele da pacijentima komplikuju lečenje, šaljući ih kod specijalista za lekove za koje  Fond insistira da ih odobravaju specijalisti.

"Šta se još dešava? Pakovanje leka ima 20, a pacijentu treba 30 tableta. Znači lekar mora propisati dve kutije, jer ne može kutiju i po, a oni samo gledaju da je propisao više lekova i da je napravio štetu", objašnjava Stjepanović.

Dešava se i da lekari budu kažnjeni jer su nekome ko je preživeo infarkt dali lek koji je bolji, a koji Fond za zdravstveno osiguranje dozvoljava samo za one koji su se dva puta našli u takvoj životnoj opasnosti. Stjepanović kaže da ima lekara koji su svojevoljno platili ovakvu vrstu kazne, ali da se u Novom Sadu još nije desilo da budu prinuđeni na to, pa najčešće ustanova u kojoj rade iz sopstvenih sredstava pokrije trošak.

On savetuje lekare da ne plaćaju ovakve kazne, jer smatra da nisu načinili nikakvu štetu time što su pacijente izlečili kraćim putem. "Napravio je štetu Fondu jer je propisana kutija više, jer nema saglasnosti specijaliste ili ovaj lek može dobiti ako je čovek imao dva infarkta, a ako nije, onda može dobiti neki drugi. A lekar zna koji je efikasniji lek", kaže Stjepanović za 021.

On očekuje da će se u rešavanju ovog, kao i drugih problema u zdravstvu, pomak napraviti od septembra, do kada je ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović zatražila vremena za predlaganje konkretnih rešenja. Kao najvažniji problem koji treba rešiti ističe materijalni položaj zaposlenih, za koji kaže da je katastrofalan.

"Da li ćemo naći zajednički jezik ili će biti "vruće jeseni", to ćemo videti", zaključuje Stjepanović. (D.S.)

  • 10.08.2012 13:27
    @Bns
    Ne znam za Ameriku, to je drugi kontinet,isto tako ne znam ni za V.Britaniju, ona jest da je deo Evrope, ali je oduvek bila drugacija, zatvorenija itd

    ali zato dobro znam za drzave nekadasnje zapadne Evrope sada clanice EU i drzave nekadasnjega istocnoga bloka koje su takodje clanice EU da se u tim zemljama lekovi izdaju u originalnom pakovanju,
    tako je u Francuskoj,Nemackoj,Austriji,Belgiji,Svajca-rskoj,Italiji,Madjarskoj Ceskoj,Poljskoj.....

    a da ova drzava ima izuzetno drsku i bezobraznu vlast, to je tacno
    ama nigde ne vidoh takav lopovluk,primitivizam, kao u Srbistanu, katastrofa jedna
  • slamka

    10.08.2012 13:22
    treba ih derati po džepu....nisu im prazni, mitolo
    Pa valjda lekar zna koji je lek bolji - odličan crni humor. Treba da ih je sramota svojih ukaljanih obraza (ako ih imaju) i "belih" mantila !!!
  • MirkoSlavko

    10.08.2012 08:51
    sramno
    Sramno je da lekar ima platu 50.000 din, ali je jos sramnije da si popravlja budzet time sto radi za odredjenog proizvodjaca, ili laboratorije, pa Vam lepo na uputu napise i u koju laboratoriju da odete, a prepisuju sve neke Swiss Pharma, Boeringer i sl lekove, po 1000+ dinara, iako postoje jeftinije varijante..
    Trebam li napomenuti da tzv zastitnik prava pacijenata radi od 10-12h pa se vi zalite ako mozete..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti