Traže da lekari dobiju status službenih lica

Povodom fizičkog napada na doktorku novosadskog Doma zdravlja Draganu Trbojević, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove i Sindikat zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, ponovo su zatražili od države da se medicinskom osoblju dodeli status službenog lica.
Povodom fizičkog napada na doktorku novosadskog Doma zdravlja Draganu Trbojević, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove i Sindikat zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, ponovo su zatražili od države da se medicinskom osoblju dodeli status službenog lica.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja, Oliver Stojanov, kaže da se to zahteva u cilju efikasnije zaštite zdravstvenih radnika. "Konkretno, mi ćemo kao zdravstvena ustanova kontaktirati sve državne organe koji mogu da nam pomognu u tome. Videćemo kakva će njihova reakcija biti. Do sada nije bilo razumevanja, ali se nadamo da ćemo moći da dobijemo status službenog lica", kaže pomoćnik direktora Doma zdravlja "Novi Sad".

Medicinsko osoblje u Novom Sadu svakodnevno je izloženo verbalnim, a ponekad i fizičkim napadima od strane pacijenata, kaže Stojanov. On objašnjava da u takvim slučajevima zaposleni prvo pokušavaju da smire pacijenta.

"Naša ustanova nažalost nema dovoljno visoka finansijska sredstava da može da plati obezbeđenje u svim našim objektima, jer Novi Sad ima jako puno objekata. Mi se prvo trudimo da ljudski pristupimo pacijentima, da ih smirimo. Shvatamo da su nervozni, bolesni i da se možda ne bi tako ponašali da su normalnog zdravstvenog stanja. Ukoliko se to ne desi, mi onda imamo jedino mogućnost da pozovemo policiju", kaže Stojanov.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja dodaje da na doktorku Trbojević nikada niko od pacijenata nije imao pritužbi. Ona bi danas trebalo da bude puštena na kućno lečenje, a u Urgentni centar primljena je s povredama ruke i glave, pri čemu su joj tri zuba izbijena. Napadnuta je juče van radnog vremena u blizini bankomata kod jednog prodajnog objekta na Novom naselju. Na nju je metalnom šipkom nasrnuo 73-godišnji L.Š., koji se lečio kod više lekara, a koji je poslednji put kod nje bio 10. maja prošle godine. Posle napada privela ga je poclija, određeno mu je zadržavanje i biće sproveden kod istražnog sudije. (D.S.)

  • 12.08.2012 14:25
    O boze kakve gluposti, da budu sluzbena lica, sta policija, udba,
    ajd molim a ko ce pacijente
    da zastiti od
    svih ministra zdravlja

    od svih lekara samovoljnika,bome ima i takvih, specijalista trazi jedno snimanje a lekar smatra da je to snimanje nepotrebni i da uput za drugo snimanje,cedla isti

    to se odnosi i za lekove koje specijalista prepise, a lekar opste prakse konstatuje da ti lekovi nizu za doticnog pacijenta

    KO CE PACIJENTE DA ZASTITI od svi tih nevolja KO!
  • NikolaNS

    12.08.2012 11:54
    Jeste
    I pištolje da nose. A ko će da zaštiti pacijente od zdravstvenih radnika i njihove korumpiranosti. Istini za volju, čudi me da se ovako nešto desilo na Novom Naselju, jer, po meni, to je jedan od najboljih, ako ne i najbolji dom zdravlja u NS. Recimo, medicina rada u Zmaj Ognjena Vuka, je oličenje nekulture, bahatosti, neznanja i bezobrazluka.
  • 11.08.2012 16:39
    Maria
    Dragi sugradjani, ova lekarka je napadnuta s ledja, sipkom, sto je priznacete podmuklo. Sta mislite, ma kako da je radila, odn. ponasala se prema pacijentima, sigurno nije bila podmukla? Sta mislite, da se lekar nadje u situaciji da je nekome potrebna zdravstvena pomoc, a da je van svoje ordinacije, da li bi ucinio sve sto mu je u moci da pomogne (pa makar to bilo i da pozove i saceka hitnu pomoc, sto je mnogo kada nemate sta drugo)? Da li bi i tada bio lekar? Da. Pa sto onda imate protiv toga da lekari, odn. zdravstveni radnici, makar na svome radnom mestu, ako ne i sire imaju stastus sluzbenog lica!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti