Kupovina polovnih knjiga sve popularnija

Zbog lošeg standarda, roditelji školaraca se sve više okreću kupovini polovnih udžbenika. Porodica Kovač iz Novog Sada, čija kćerka polazi u sedmi razred, odlučila je da ove školske godine svoje dete opremi polovnim knjigama, jer, kako kažu, isplatljivije je, a one su, u većini slučajeva, dobro očuvane.
Zbog lošeg standarda, roditelji školaraca se sve više okreću kupovini polovnih udžbenika.

Porodica Kovač iz Novog Sada, čija kćerka polazi u sedmi razred, odlučila je da ove školske godine svoje dete opremi polovnim knjigama, jer, kako kažu, isplatljivije je, a one su, u većini slučajeva, dobro očuvane. "Do prošle godine smo stalno preko škole uzimali knjige, međutim, nedostajao nam je nemački i onda smo kod Futoške pijace te dve knjige našli za 200 dinara. Zato smo sada rešili da tamo sve kupimo. Nećemo dati 15.000, daćemo sigurno mnogo manje", priča za Radio 021 otac porodice, koji radi kao električar. 

Prema rečima majke ove sedmakinje, u srednjim školama postoji takozvana tržnica na kojoj đaci prodaju svoje knjige, ali mogu i da ih zamene za one koje su njima potrebne. "Međutim, to ni u jednoj osnovnoj školi  nije organizovano, zato što verovatno neko od toga ima koristi. Knjige se kupuju preko škole i jako puno koštaju. Komplet knjiga za sedmi razred je 15.000 gde ni ne ulaze svi udžbenici, već uvek neka dodatna knjiga mora da se kupi, plus sveske, pribor i sve ostalo, bude oko 20.000. Nama mlađa ćerka kreće u školu za godinu dana i biće nam potrebno minimum još 10.000, to je 30.000, a mesečna plata nije tolika", negoduje ova Novosađanka zaposlena u prodavnici brze hrane.

Iako ističe prednost kupovine polovnih knjiga, porodica Kovač iznosi i loše strane ovakve trgovine. Oni su za 27 knjiga dobili 1.200 dinara, a pet knjiga koje su njima bile potrebne kupili su za 800. "Polovna knjiga se otkupljuje za 45 dinara, a kad kupuješ moraš da platiš 165, tako da gomilu knjiga možeš zameniti za svega nekoliko. Doduše, možeš da biraš od tih polovnih one koje su bolje očuvane. Sve to bi moglo da se organizuje i u okviru škola i svima bi bilo lakše", smatraju oni.

Sa druge strane, zbog stalne promene u programu, koji varira od odeljenja do odeljenja u okviru iste škole, pojedini udžbenici moraju da se kupe upravo preko škole. "Neke knjige ni ne možeš kupiti polovne, zato što, na primer, muzičko za sedmi razred se tek štampa, još nije u prodaji, ti ga ne možeš kupiti jer ga niko još nije ni imao", priča za 021 ova majka.

Školski pribor za svoju kćerku nisu još uvek kupili, ali očekuju da će troškovi biti visoki: "Ako hoćeš detetu da kupiš neki bolji šestar  i to košta, kao i sve drugo što hoćeš da ti traje, a oni ne znaju da čuvaju, što je najgore. Opet, treba ti nekoliko komada u toku godine i stalno se još nešto traži. Recimo, treba linoleum, treba tuš, jedan lenjir, drugi lenjir. Mogu zamisliti još sad kad dobiju hemiju, pa te nove predmete, to je strašno".

Kada se na sve ovo doda i kupovina neophodne odeće i obuće, porodica Kovač kaže da im više od jedne plate ode na opremanje deteta za školu: "Kad kupujemo patike, pogotovo detetu koje je sedmi razred i veoma je aktivno, ono mora da ima kvalitetnu obuću, zato što tu patiku, ako kupiš na pijaci, a imali smo takvo iskustvo, raspadne se za deset dana. I onda te to još skuplje izađe".

U prodavnici polovnih knjiga koja se nalazi u Jevrejskoj ulici kažu za 021 da je potražnja dobra, ali da se gužva očekuje tek krajem septembra. Opremljeni su knjigama za sve srednje stručne škole, gimnazije i kompletima za osnovce. Cene knjiga za srednjoškolce su između 180 i 350, a za osnovce od petog do osmog razreda koštaju 160 dinara. Ipak, ne žele da otkrivaju za koliko novca otkupljuju udžbenike, jer, kako kažu, to zavisi od očuvanosti i da li su po važećem programu.

Ove školske godine, učenici od prvog do četvrtog razreda dobiće besplatne komplete knjiga. Roditelji starijih osnovaca moraće da izdvoje mnogo više novca, jer pored neophodnog pribora i odeće, treba dodati troškove za udžbenike. (Suzana Stojićević)

  • Bixi

    27.09.2014 15:01
    Polovne knjige
    http://www.mojlink.in.rs/.
  • 30.08.2012 16:54
    Razumem da su se ljudi dosetili da je ovo dobar nacin da se zaradi novac. Otkupiti knjigu za 45 dinara, a zatim je prodati za 160 dinara je odlican posao. Nije tacno da visina otkupne cene zavisi od ocuvanosti knjige i toga da li su po vazecem programu, sve sto otkupljuju placaju isto. Da budem jasna, zahvalna sam sto ovakvo mesto postoji jer meni je lakse izdvojiti za knjigu 160 dinara, nego cetiri-pet puta vise. Samo, ruzno mi je videti da je angazovan "cuvar-redar" koji tera klince i roditelje koji su doneli svoje knjige i ne dozvoljava im da razmenu naprave ispred radnje. Jasno mi je da ta spontana kupoprodaja kvari biznis, ali opet mi je jadno.
  • 23.08.2012 13:24
    jel moze neko da napise gde jos sem u jevrejskoj mogu da se nabave polovne knjige za osnovce.Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti