Ogromni minusi Razvojne banke Vojvodine po džepu građana

Od devet milijardi dinara, koje je država "upumpala" u Razvojnu banku Vojvodine, 6,88 milijardi otići će na pokrivanje gubitaka iz prvih šest meseci ove godine.

Od devet milijardi dinara, koje je država "upumpala" u Razvojnu banku Vojvodine, 6,88 milijardi otići će na pokrivanje gubitaka iz prvih šest meseci ove godine.

Banka je, naime, otpisala potraživanja koja ne može da naplati, i ona iznose 6,51 milijardu. Na to treba dodati i obračunatu kamatu od 486 miliona dinara.

Banka je problem sa naplatom datih kredita imala zbog lošeg izbora klijenata, nasleđenih iz perioda dok je poslovala pod imenom Metals banka. Značajan broj, posle raskida privatizacije, ušao je u postupak restrukturiranja, za vreme koga ne postoji mogućnost prinudne naplate. Dok je jednom broju klijenata, usled pokretanja krivičnog postupka protiv osnivača, privremeno oduzeta imovina.

Razvojna banka Vojvodine je, uz Agrobanku i Privrednu banku Beograd, "progutala" 20,8 milijardi dinara poreskih obveznika. Toliko je, iz državne kase, uloženo na ime dokapitalizacije i otkupa loše aktive u sve tri institucije.

Ovu novosadsku banku država je već više puta dokapitalizovala. Većinski vlasnik je APV i Vlada Vojvodine sa 62,5 odsto kapitala, pa Republika Srbija sa 23,5 odsto, dok Fond za razvoj Vojvodine ima 1,7 odsto akcija.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Mali bankovni gubitak''.

  • Matrix

    19.08.2012 12:54
    Metals
    Utvrditi aktivu i pasivu Metals banke pre nego što je postala "Razvojna", i ponovo je osnovati, jer je to bila banka koja je dobro radila, a dugove koje je napravila "Razvojna banka" fakturisati njenim osnivačima. Zašto bismo svi mi finansirali bahaćenje i prljavu izbornu kampanju vlastodržaca Vojvodine.
  • NikolaNS

    19.08.2012 09:03
    Ma 'aj''te ljudi
    Sve je to za dobrobit građana Vojvodine. Ili bar nekolicine njih.
  • Dokoni čitalac

    18.08.2012 15:20
    Nije mi struka ali čitam službeno lišće...
    Žalosno je što nema nijedna informacija o obveznicama kojima je pokriven otpis loše aktive. U službenom lišću piše: amortizacione obveznice indeksirane na referentni indeks potrošačkih cena, kupon 2 % na godišnjem nivou, izdate na 10 godina ( Sl. glasnik RS 57 od ove godine ) bez mogućnosti prodaje na sekundarnom tržištu. Pa to nije ni 600 miliona dinara godišnje...a dospeće za 10 godina. Ko živ - ko mrtav!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti