Matične ćelije mesečno sačuva 30 Novosađanki

Od kada je novosadskim porodiljama omogućeno da sačuvaju matične ćelije svog novorođenčeta, na taj potez odlučilo se oko 1.000 žena.
Od kada je novosadskim porodiljama omogućeno da sačuvaju matične ćelije svog novorođenčeta, na taj potez odlučilo se oko 1.000 žena.

Matične ćelije, koje su dragocene u lečenju brojnih bolesti, u "Betaniji" se deponuju od 2009. godine, a mesečno se izdvoje izvorne ćelije od u proseku 30 beba.

Kako za Novosti kaže šef odseka porođajne sale u novosadskom porodilištu Đorđe Petrović, porodilje to čine preko kompanija koje sa "Betanijom" imaju sklopljene ugovore o zamrzavanju i čuvanju ovih ćelija.

On dodaje da sama procedura nije bolna po majku, a ceo postupak se odvija odmah nakon porođaja, kada lekar ima zadatak da izvadi krv iz pupčane vrpce.

Čuvanje matičnih ćelija još uvek ide isključivo preko privatnih banki ćelija, pa je i dalje skupo i košta oko 1.700 evra, zbog čega ne mogu svi roditelji da ga priušte.

Matične ćelije mogu da spasu život novorođenčeta, pogotovo ukoliko se desi da dete kasnije oboli od dijabetesa ili leukemije.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Matične ćelije u zamrzivaču''.

  • crni

    20.08.2012 15:13
    @(Anonimus - @Janko)
    E vidis a ja isto iz licnog iskustva znam da imaju tarifu. Pitas koliko ce kostati, kaze ti 20 posto od mesecne plate. Tim recima.
  • 20.08.2012 13:57
    @Janko
    To za popa i 100€ je već izlizana fraza. Iz ličnog iskustva znam da za sve usluge ko hoće može da ostavi prilog u crkvi, koliko hoće i može, čak i ne mora ako ne želi. U manastiru je obično prilog u obliku ulja (za kandilo) i vina. Ali postoji ona malogradjanština sa više novaca nego pameti koja želi da se pokazuju pa tako ostavi i 100€ i posle priča kako je eto dao stotku popu i to nameće kao tarifu onima koji u crkvu odu svega dva puta u životu.
  • janko

    20.08.2012 10:12
    nasi prijatelji su za slavlje povodm rodjenja deteta, zatim za babinje, a nakon nekog vremena za krstenje potrosili oko 1100 evra. jel neophodno popa platiti 100 evra?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti