Sve više osuđenih traži "narukvicu"

Sve veći broj pravosnažno osuđenih na zatvorsku kaznu do jedne godine traži da kaznu odsluži kod kuće sa "narukvicom".
Sve veći broj pravosnažno osuđenih na zatvorsku kaznu do jedne godine traži da kaznu odsluži kod kuće sa "narukvicom".

Od početka godine Višem i Osnovnom sudu je podneto 48 ovakvih zahteva, a kako prenosi Blic, u Osnovnom sudu u Novom Sadu kažu da je prihvaćena četvrtina, dok su ostali odbijeni kao neosnovani. Portparolka Osnovnog suda Biljana Lazić kaže da je najčešći razlog za odbijanje to što nije ispunjen osnovni zahtev da optuženi ranije nije bio osuđivan.

Razlozi za odbijanje zahteva su i nepostojanje tehničkih mogućnosti, jer osuđeni nisu imali priključak za fiksni telefon, bez kojeg nije moguće pratiti njihovo kretanje ili su na liniji imali dvojnika. Osim toga, sud je uzimao u obzir težinu izvršenog krivičnog dela, stepen krivične odgovornosti, lične, porodične i imovinske prilike osuđenog.

Novosađanin Đ.P. je pravosnažno osuđen na tromesečno izdržavanje kazne, a kaznu će odslužiti u kući. On je, kako kaže, osuđen zbog duga na kartici.

"Nisam mogao da isplatim kredite i protiv mene je poveden postupak, koji sam izgubio. Advokat mi je preporučio da podnesem zahtev za izdržavanje kazne u kućnim uslovima. Još uvek nije određen tačan datum kada počinje izdržavanje kazne. To ću saznati kada se poverenica, koja je zadužena za moj nadzor, vrati sa godišnjeg odmora. Objašnjeno mi je da će moje kretanje pratiti preko fiksnog telefona. Ako mogu poznati da odsluže kaznu u kući, zašto ne bih i ja", kaže Đ.P. i dodaje da mu je zahtev odobren pošto pre nije osuđivan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti