U Novom Sadu 37.500 zahteva za legalizaciju

U protekle tri godine u Novom Sadu je podneto više od 37.500 zahteva za legalizovanje, od čega je u prvoj fazi obrađeno oko 95 odsto predmeta odnosno sačinjeno oko 35.000 dopisa za dopunu dokumentacije.

U protekle tri godine u Novom Sadu je podneto više od 37.500 zahteva za legalizovanje, od čega je u prvoj fazi obrađeno oko 95 odsto predmeta odnosno sačinjeno oko 35.000 dopisa za dopunu dokumentacije.

Za legalizovanje su neophodna četiri osnovna dokumenta, gradske takse su znatno umanjene u odnosu na prethodni period, a postoji i popust za svakog člana domaćinstva. Prema toj računici, tročlana porodica za kuću od 150 kvadrata plaća legalizaciju za polovinu te površine, a za tri puta po 25 kvadrata sledi popust od 99 procenata, precizirano je u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika.

Prosečna cena legalizacije u gradu je 199.000 dinara ili oko 1.700 evra, dok je taj iznos za prigradska naselja dodatno umanjen, pa bi tako za kuću od 120 kvadratnih metara u Veterniku, Futogu, Kaću ili Bukovcu tročlana porodica trebalo da izdvoji od 800 do 1.300 evra, u dinarskoj protiv-vrednosti.

Gradske takse za dokumenta potrebna za legalizovanje objekata umanjene su do 75 procenata, u zavisnosti od veličine i namene objekta.

Do sada je potpuno završeno više od 6.400 predmeta, ugovore u Zavodu za izgradnju grada zaključilo je oko 3.700 Novosađana, a ukupan ugovoreni iznos naknade je 700 miliona dinara.

  • sdragan

    21.08.2012 12:06
    37.000 zahteva x 1500eura(prosek) = famoznih 55.000 000 eura(pedeset pet miliona eura...)
    Dakle...oko pedeset milona eura lezi negde po fiokama zbog neazurnosti ionako preobimne administracije gradskih sluzbi...U tih pedeset miliona je ukalkulisano i komunalno opremanje delaova grada ukljucujuci kanalizaciju,struju,vodu,te hortikuturno opremanje...DAkle posao za sva javna preduzeca u gradu...E sad...Ko je kriv za ovo odugovlacenje pitamo se svi mi???
    Jel ima neki sistem odgovornosti u ovom drustvu?
  • 21.08.2012 11:26
    Ma kakav Zakon o legalizaciji kad ga ni sami nisu poštovali i blokirali su ga. Primer je legalizacija pomoćog objekta za koji postoje uslovi po Zakonu i Regulacionom planu:
    1. podnesete zahtev Upravi za komunalne poslove
    2. oni ga u roku od 15 dana proslede u JP Urbanizam koji treba da da mišljenje da li je objekat moguće legalizovati na toj lokaciji i poslati to mišljenje ZIG-u
    3. ZIG pročita mišljenje i ako je ono pozitivno daje finansijksu ponudu podnosioca zahteva (otkup, zakup gradskog zemljišta i tsl.) u roku od valjda 60 dana

    Znate li gde tu "zapinje" ?
    Nema "vremenskog roka" između tačaka 2 i 3. ZIG "svojim kanalima" javi JP Urbanizmu da mu ne prosleđuju zahteve jer je "takva politika" ZIG-a za određene lokacije. Doslovno tim rečima mi je rečeno u lice u ZIG-u, odnosno takvi predmeti se "kisele" u fiokama JP Urbanizam a što je sve drastično kršenje Zakona jer ZIG vodi računa samo o "parama rente i prodaje" ali nikako gde se sme ili ne sme nešto legalizovati.
  • Lala

    21.08.2012 10:03
    Dosta ste nas arčili, ja sam podigao drugu kuću na svom placu za koji sam sam platio i vodu i struju i kanalizaciju i gas i telefon i kablovsku, ništa nisam dobio. Legalizacija treba da bude besplatna, i brza kako bi se što pre obavila, i počeo da se naplaćuje porez na imovinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti