Frojdova praunuka na Novosadskom književnom festivalu

Sedmi Međunarodni novosadski književni festival održaće se od 27. do 30. avgusta, a jedna od gošći biće i praunuka slavnog psihoanalitičara Sigmunda Frojda, En.
Sedmi Međunarodni novosadski književni festival održaće se od 27. do 30. avgusta, a jedna od gošći biće i praunuka slavnog psihoanalitičara Sigmunda Frojda, En.

Jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u Srbiji i u regionu ove godine okupiće 70 pisaca, pesnika, proznih pisaca i književnih kritičara i filozofa, kao i petnaestak prevodilaca. Kako je najavljeno, svaki od književnih programa otvaraće se muzičkim nastupom mladih novosadskih umetnika.

Na otvaranju festivala nastupiće Miroslav Štatkić, kompozitor iz Novog Sada i profesor na Muzičkoj akademiji, sa posebnim muzičkim projektom koji će izvesti sastav novosadskih muzičara.

Na Trgu mladenaca više od 30 pesnika iz zemlje i inostranstva govoriće svoje stihove, a 30. avgusta na ovom mestu biće uručena Međunarodna nagrada Novi Sad.

U okviru festival, 28. avgusta u Sremskim Karlovcima biće uručena 52. Brankova nagrada, najznačajnije priznanje mladim pesnicima za prvu pesničku knjigu na srpskom jeziku, ovogodišnje dobitniku, pesniku iz Niša Goranu Živkoviću.

Brojni gostujući književnici

Na novosadskom festival, između ostalih, učestvovaće poljski pesnici Kšištof Karasek, Adriana Šimanjska, Maćijej Čislo, Pjotr Mativjecki, Ana Janko, Gžegož Latušinjski, Eugenijuš Kasjanovič i kritičar Vojćeh Kališevski. Nakon njih, predstaviće se književnica En Frojd, Linda Marija Baroš, kao i Žan Portan iz Francuske. Među gostima su i Tim Kaming iz Engleske, Vladimir Sergejevič Šimakov, Jurij Lebedev iz Rusije, Birgite Kosovic iz Danske, Ulf Štolterfoht, Mihael Hans Špajer iz Nemačke, Elisa Bjađini iz Italije.

Iz Rumunije dolaze Vasile Dan, Slavomir Gvozdenović i iz Mađarske Zalan Tibor.

Iz Srbije će na Novosadskom književnom festivalu učestvovati Uglješa Šajtinac, Sava Damjanov, Adam Puslojić, Marija Šimoković, Nikola Vujčić, Zoran Kostić, Zoran Petrović, Srđan Tešin, Ištvan Besedeš i Pavel Gatajancu.

Gosti ovogodišnjeg festivala su poljski savremeni pisci, a tim povodom prvi put biće objavljena Antologija novije poljske poezije, sastavljač i prevodilac je Gžegož Latušinjski.

U okviru festivala 29. avgusta u prostorijama DKV održaće se simpozijum na temu: Romantizam, savremena književnost i kultura – mitovi, politika, spektakl, slava, ironija.

Dvodnevno slem takmičenje održaće se u kafeu Bistro 29. i 30. avgusta u kasnim satima, kao i čitanje poezije sa novosadskih balkona u Zmaj Jovinoj, na balkonu kafea Absolut, uz učešće domaćih i stranih pesnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti