Krađa veka u GSP-u bez dokaza?

Policija koja je prethodnih nekoliko meseci ispitivala navode da je u novosadskom Gradskom saobraćanoj preduzeću sprovedena "krađa veka" i da je nekoliko blagajnika prodavalo falsifikovane markice i tako ostvarilo višemilionsku zaradu, nije pronašla nijedan jedini dokaz koji bi potkrepio tu priču.

Policija koja je prethodnih nekoliko meseci ispitivala navode da je u novosadskom Gradskom saobraćanoj preduzeću sprovedena "krađa veka" i da je nekoliko blagajnika prodavalo falsifikovane markice i tako ostvarilo višemilionsku zaradu, nije pronašla nijedan jedini dokaz koji bi potkrepio tu priču.

Uskoro će svoj izveštaj proslediti Tužilaštvu od kojeg zavisi da li će istraga biti nastavljena.

Kako je u aprilu objavio Radio 021, krađu veka u godinama je sprovodilo desetak zaposlenih koji su u jednoj privatnoj štampariji svakog meseca štampali oko hiljadu markica za prevoz sa duplim brojevima, koje su zatim prodavali na tri kioska i delili profit.

Za takvu priču, međutim, nema pokrića, kaže samostalni policijski inspektor Neško Nešković koji je ispitivao sve potencijalne učesnike u krađi i proveravao dokumentaciju GSP-a.

"Nemamo dokaza za izvršenje krivičnog dela za koje je bila početna sumnja, niti imamo dokaz o tom iznosu štete koji su oni prvobitno prijavili", kaže Nešković za RTV.

"Disciplinska odgovornost"

Policija nije pronašla nijednu falsifikovanu markicu, a dokumentacija pokazuje da se broj prodatih karata slaže sa ostvarenom zaradom. Nisu primetili ni da je u protekla dva meseca, koliko se sprovodi stroža kontrola, zarada preduzeća drastično skočila. Nešković dodaje da je u Gradskom saobraćajnom bilo kršenja procedure, odnosno da su markice često izdavane bez reversa, ali da to povlači disciplinsku, a ne krivičnu odgovornost.

"Jednostavno mislimo da je prejudicirano delo. Znači da se jedna sumnja da se tako nešto radi odmah iznete u novine i da su spominjane višemilionske štete iako stvarne provere nije bilo", dodaje Nešković.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću sproveli su, kažu, internu kontrolu, ispitali zaposlene – od blagajnika do šefova odeljenja, i dokazni materijal prosledili nadležnim organima. "Zbog sumnje da je neko falsifikovao markice, niko nije dobio otkaz. Čekamo odgovor nadležnih organa i nakon toga ćemo znati da li će biti pokrenuta odgovornost nekoga od zaposlenih", navodi portparolka GSP-a Snežana Jaković.

U slučaju "krađa veka" krivična prijava podneta je samo protiv jedne osobe, šefa Odeljenja za blagajnu, a zbog sumnje da su učestvovali u prevari, ispitano je više osoba.

  • NikolaNS

    24.08.2012 13:42
    Ma nisu oni u GSP Novi Sad
    To su mangupi iz BG odvukli u BG
  • LimanacNS

    24.08.2012 07:25
    Eto
    Dva puta ništa je ništa. Znači, krađe nije ni bilo.
  • Pop

    24.08.2012 04:42
    Letnja pauza?! Pa sta mislite da nije sravnjen saldo od ovog i proslog leta, tj. da nisu uporedjeni isti periodi za dve godine? Celu prica zasnovana je na svedocenju jednog coveka bez ijednog konkretnog dokaza. A da je hteo da sakupi dokaze, i da je jedan u lancu, kako tvrdi, mogao ih je sakupiti i predati masu. svaki mobilni telefon snima i zvuk i sliku. Ali nije. Cela prica je trik. Ne kazem da zloupotreba nema u GRASU, ali ova konkretna prica je obmana. Kradja je kada se autobus iz Ceske nabavlja preko posrednika iz Hrvatske. Zasto posrednik iz Hrvatske to zna samo onaj ko ga je angazovao. Kradja je kad uzmes otpremninu na SPENSU i sledeci dan se zaposlis u GRASU, npr.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti