Zloupotreba ličnih podataka sve češća

Prilikom ostavljanja ličnih podataka, veliki broj građana otvara mogućnost da se oni zloupotrebe, a većina niti zna na koje sve načine oni mogu da se iskoriste ni kako da se zaštite.

Prilikom ostavljanja ličnih podataka, veliki broj građana otvara mogućnost da se oni zloupotrebe.

Studentkinja Ivona T. kaže za Radio 021 da je imala mnogo poziva tokom predizbornih kampanja od raznih političkih partija koje su želele da znaju da li će izlaziti na izbore. Stranke su, pri tom, imale njene podatke koje im nikada nije ostavila.

"Nakon što sam jednoj stranci rekla da neću izlaziti na izbore zato što sam maloletna, oni su rekli da u njihovim podacima piše da sam rođena 1990. Kada sam ih pitala odakle im ta informacija, brzo su me pitali: Dobro, da li da pišemo ili ne da ćeš glasati za našu stranku? Rekla sam im nemojte pisati i prekinuli su mi vezu", objašnjava ona.

Sličan problem u Telekomovoj prodavnici mobilnih telefona imala je i Novosađanka koja je želela da ostane anonimna. Nakon što je izdiktirala svoj broj, njoj je prodavačica rekla sve lične podatke, od matičnog broja do telefonskih mesečnih računa.

"Obratila sam se službi reklamacija u Telekomu i do danas nisam dobila odgovor. Onda sam preko Udruženja potrošača, ovde u Novom Sadu, probala da nešto oni preduzmu. Oni su rekli da se nikakva šteta nije dogodila, da oni mogu da reaguju tek ako sam ja oštećena strana", kaže za 021 nezadovoljna Novosađanka.

Zakon o zaštiti podataka ličnosti štiti građane od bilo kakve samovolje i moguće zloupotrebe

Većina anketiranih građana, međutim, ne zna na koji način njihovi lični podaci mogu da se iskoriste i na koji način da se zaštite.

-Pa, ja stvarno slabo znam o tome, tako da... ne znam šta bih rekla.
-Mislim, ne znam šta tu treba da se krije specijalno, stvarno mi nije bitno uopšte.
-Nisam ni razmišljala o tome, ali mislim da smo mi jako slobodni što se tiče davanja ličnih podataka.
-Pročitao sam nedavno u novinama da nisu baš zaštićeni.
-U suštini, dostupno je svima. U telefonskom imeniku, bilo kom telefonskom operateru, bilo gde da odeš stoji JMBG, stoji sve živo.

Advokat JUKOM-a Milan Antonijević kaže da se u ovakvim slučajevima može pokrenuti postupak pred poverenikom. "Svaki put kada se u banci ili nekom drugom mestu registrujete stvara se baza podataka i postoji obaveza onih koji prave baze da njih prijave povereniku koji o tome vodi evidenciju", objašnjava on i dodaje da je poverenik dužan da reaguje i upućuje određene preporuke onome ko krši prava građana.

"Nedavno smo imali problema sa konkretnim stvarima kao što su listinzi mobilnih telefona, poziva, sms poruka, gde vi vidite da službe bezbednosti krše ovaj zakon, time što bez sudskog naloga dolaze veoma jednostavno do listinga građana i zbog toga i poverenik i ombudsman su reagovali u nadi da će se ova praksa izmeniti", kaže za Radio 021 advokat Antonijević.

Iako Zakon o zaštiti ličnih podataka postoji već četiri godine, kao i brojne organizacije koje štite ljudska prava, građani i dalje nisu svesni da za korišćenje njihovih podataka moraju da daju saglasnost, a da državni organi ne mogu uvek da ih objave. (Ljiljana Hodžić i Suzana Stojićević)

  • Pera

    05.09.2012 20:29
    Katastar upisuje hipoteku na svoju ruku
    Proveriti katastar da li vam je upisana hipoteka.
    Poynajem dosta ljudi kojima je to ura]eno, ni luk jeli ni luk mirisali.
    Katastarska mafija.
  • 05.09.2012 18:43
    "Iamju i u hrvatskoj JMBG"

    Nemaju - ukinut je i zamenjen OIB-om, koji sadrži 10 cifara i na osnovu njega se ne mogu saznati lični podaci kao u slučaju JMBG (datum i opština rođenja i pol).
  • 05.09.2012 12:59
    perica
    Koliko samo danas stoji kojekakvih organizacija i skuplja kojekakve peticije.A mi im nesvesno dajemo glas-čitaj -ličnu kartu da upišu naše podatke, "jer je i nama svega dosta".Pa mi sami dajemo podatke po ulici gde god stignemo.DB? Smešno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti