Petrovaradinska tvrđava na dugom putu do Uneska

Izradom studije zaštite, Petrovaradinska tvrđava je stekla sve uslove da od kulturnog dobra velikog značaja preraste u kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja, izjavila je autorka studije i viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Slobodanka Babić.

Izradom studije zaštite, Petrovaradinska tvrđava je stekla sve uslove da od kulturnog dobra velikog značaja preraste u kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja, izjavila je autorka studije i viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Slobodanka Babić.

Studijom je sveobuhvatno obrađena Petrovaradinska tvrđava i prvi put određene njene granice, rekla je Babićeva i istakla da istraživanja ukazuju da Tvrđava ispunjava sve uslove da bude proglašena za kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja. Ona veruje da će ova prekategorizacija tvrđave omogućiti lakši pristup domaćim i evropskim fondovima za zaštitu spomenika kulture i lakše obezbeđivanje sredstava, navodeći da "sama činjenica da je nešto od nacionalnog značaja podrazumeva i da je prioritet".

To ipak ne znači da će se Tvrđava uskoro naći pod zaštitom Uneska, kazala je Babićeva. - Svaka država članica Ujedinjenih nacija sva svoja dobra za koja smatra da treba da uđu na listu zaštite Uneska treba da stave na svoju preliminarnu listu i svake godine može da se sa te preliminarne liste predloži jedno dobro - kazala je ona. Prema njenim rečima, od prošle godine svoju preliminarnu listu ima i Srbija i na njoj nije Petrovaradinska tvrđava već smederevska i tvrđava u Baču.

Petrovaradinska tvrđava, poznata još kao i Gibraltar na Dunavu građena je u periodu od 1692. do 1780. godine, a njen idejni tvorac je bio markiz Sebastijan Voban.

  • k

    27.08.2012 12:37
    @Sofronije
    Smešan si! Misli se na zakonsku obavezu da kulturno dobro ima svoje definisane granice kako bi se znalo gde ono počinje a gde se završava! A Tvrđava nije samo gornji plato, već mnooogo mnogo više! Ali, neka. Ti sigurno bolje znaš!
  • 609

    27.08.2012 10:01
    @@ 609
    Jao izvinite gospodine... Sta ste vi ucinili korisno za Novi Sad ?
  • @ 609

    27.08.2012 09:34
    "Iskreno da ti kazem idi u Gucu pa dodji na EXIT, kada budes video kako je u Guci (kako je stvarno u Guci) shvatices da nemas pojma sta pricas."

    O Guci neka vode racuna stanovnici Guce. Uopste me ne interesuje kako je u Guci na saboru trubaca. Mene interesuje Novi Sad jer u njemu zivim. Meni je vise stalo do Petrovaradinske tvrdjave i da se ona ocuva nego sto mi je stalo do neke livade u Guci gde se vrte prasici i jarici na raznju. Tako je isto stanovniku Guce preca i draza ta njegova livada od moje tvrdjave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti