Performans u zapuštenom dvorcu u Beočinu

Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada organizuje u nedelju 2. septembra jedinstven događaj savremene umetnosti u napuštenom dvorcu Špicerovih u Beočinu.

Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada organizuje u nedelju 2. septembra jedinstven događaj savremene umetnosti u napuštenom dvorcu Špicerovih u Beočinu.

Kako tvrde, umetnici će uz pomoć plesnih tačaka, muzike, svetlostnih efekata, video i audio projekcija, autentičnih fotografija i drugih umetničkih instalacija potpuno izmeniti oronulu unutrašnjost nekadašnjeg bisera madjarske secesije.

Posetioci će moći da istražuju unutrašnjost dvorca i otkrivaju tajne jedne po jedne prostorije postajući i gledaoci i učesnici predstave. Ovaj "site-specific" performans će na sasvim nov način oživeti sam prostor dvorca. U njemu će legenda o mračnom vajaru sa sedam prstiju ponovo postati stvarnost, ponovo će tu biti porodice Orenštajn i Špicer koje su prve u njemu boravile, balovi na kojima se u njihovo vreme plesalo i igranke na kojima se kasnije zabavljalo, ali i nešto novo i još neispričano.

Umetnici navode da je cilj da se ovakvim akcijama čišćenja pokaže kako se za veoma kratko vreme i uz minimalna ulaganja i ovako zapuštenim prostorima može udahnuti nov život. Multimedijalni performans je pod vođstvom Ðule Cerepeša, a sa njim stvaraju Veljko Zejak, Časnji Blanka Flora i Ibis Ćerimagić.

Početak je u 19h, a ulaz je slobodan.

  • Ena

    03.09.2012 05:34
    Tuzno
    Nekada su u tom dvorcu bile, izmedju ostalog, biblioteka i muzicka skola. Bilo je pravo zadovoljstvo prosetati se kroz park i onda u ovoj tada prelepoj zgradi citati ili svirati neki instrument. Sala za javne casove sa predivnim hrastovim parketom, nama deci se uvek cinilo da smo u nekoj bajci i u danim brace Grim ili Mocarta. Prosto je neverovatno kako je neko dozvolio da taj divni park, sa prelepim fontanama i saletlama i dvorac u njemu propadne. Ali kao i obicno neko je resio da sebi digne spomenik, napravljen je tzv. Sivi dom, odnosno novi dom kulture sa malom bibliotekom u kojoj vise nije moglo da se sedi i cita, sve iseljeno iz dvorca, a on dat u ruke lokalnom privatniku. Ostalo vec kao i u mnogim drugim tuznim pricama o propadanju i unistavanju na brdovitom Balkanu...
  • R2D2

    02.09.2012 20:51
    Prelepo
    Zgrada je divna i pored toga sto je u zapustenom stanju.
    Da li se zna nesto o potomcima Spicerovih?
  • Duchess of Shangay

    02.09.2012 10:07
    K'o cini se da niko iz Beocina ne cita ove stranice?

    Da li iko doziva postojanje skole ili Radio Beocina u dvorcu?

    Eh...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti