U Betaniji od septembra skraćuju vreme čekanja na porođaj

Novi načelnik Betanije, Dragan Stajić, kaže da će tokom septembra u ovoj ustanovi biti uvedena praksa da se trudnice ne zadržavaju danima u bolnici, već da, nakon pregleda i utvrđenog termina, istog dana budu upućene na carski rez ili prirodno porađanje.

Novi načelnik Betanije, Dragan Stajić, kaže da će tokom septembra u ovoj ustanovi biti uvedena praksa da se trudnice ne zadržavaju danima u bolnici, već da, nakon pregleda i utvrđenog termina, istog dana budu upućene na carski rez ili prirodno porađanje.

Ova praksa biće rezultat revidiranja dosadašnjih protokola, koje će obaviti lekarski konzilijum te ustanove. Nakon poslednjeg slučaja smrti nerođene bebe u novosadskom porodilištu, postojeće procedure biće promenjene kako bi se prilagodile našoj populaciji i situaciji u društvu, najavio je Stajić.

- Nakon poslednjih nemilih događaja u Betaniji bićemo primorani da skratimo vreme čekanja da porođaj počne sam. Žene više neće danima ležati u porodilištu, već će odmah po dolasku biti pregledane i upućene na carski rez ili će dobiti indukciju kako bi se prirodno porodile. Kakve će posledice toga biti tek ćemo videti, verovatno će više žena imati povišenu temperaturu ili neku drugu komplikaciju, ali mi moramo uraditi ono što roditelji očekuju, a to je porođaj u četrdesetoj nedelji trudnoće - ističe Stajić.

Što se tiče odgovornosti lekara prema porodiljama, Stajić obećava da će doći do korenitih promena u porodilištu.

- Tvrdim da niko neće moći da izbegne sankcije ukoliko bude utvrđeno da je pogrešio. Niko ne može da se krije iza klinike, Kliničkog centra ili nečijih tuđih leđa. Svaki zaposleni za kojeg bude utvrđeno da je napravio grešku sam će snositi posledice tog dela. Svako će biti odgovoran za ono što uradi - izričit je Stajić.

  • Sajam

    26.02.2013 10:31
    BRUKA-ŽENE(same će se prepoznati koje su)
    DA, najlakše je kriviti druge! Da li su vas oni terali na trudnoću? Dajte molim vas. Baka mi je pričala, pre su im govorili: "SADA SE DERETE, VRIŠTITE, A KADA STE IH PRAVILI ONDA STE UZDISALE!", doduše i sada se mnoge deru i vrište i tada jer misle da je to cool.
    Ja sam se porodila pre tri godine, porodila me je babica, dr koji je tada bio dežuran je samo posmatrao da li je sve o.k. Pukao mi je vodenjak, a ja nisam imala nikakve kontrakcije od 5 ujutro do 13h, uz pomoć indukcije dobila sam kontrakcije i porodila se u naredna 2h, a kako bi mi bilo,... neću ni da mislim (voda otišla, sve suvo, kako dete da krene!? Na vakum treba da sačekam?). Dalje, idem oduvek kod privatnog dr, jer me je ona tetka na studentskoj uništila i nabedila da sam teško bolesna i da nikada neću imati dece i kako je najbolje da dodjem kod nje na pregled. Veoma sam zadovoljna zaposlenima u Betaniji. Ljudi, pa nije ni vama svaki dan savršen! Lekari nisu Bogovi, ljudi su i oni greše. Ovi u Elektrovojvodini svaki treći mesec nama proknjiže na pogrešan ž.r novce, ali njih niko ne proziva, u prodavnici vam čekaju dinar i naplaćuju kesu, na parkingu vam izgrebu automobil, ali to sve narod pozlati, jel...
    Svaka normalna osoba je svesna da rizik uvek postoji, da je svaka trudnoća različita, ... Kažete treba da date mito da bi se lako porodile!? Ko to kaže? Ja nisam dala ni prvi put, neću ni sada. Ne daj Bože da bude nekih komplikacija i da se dobro sve završi počastiću koliko mogu i ljude koji su mi pomogli, a i odneti prilog u Crkvu i zahvaliti se što i dalje mogu da gledam svoju decu kako rastu. Prestanite drugima da tražite mane, zavirite kod sebe,... Muškarci su u pravu, jer većina žena je gomila razmaženih kokošijih glava
  • katarina

    01.10.2012 21:18
    nesto o nacelniku
    Porodila sam se 2004 drugi put te noci bio je dezuran dr Stajic nemam ni jednu lepu rec za njega mogu samo reci da je jako grub i nepristojan.Sada je nacelnik vidim napredovao je vrlo je ljubazan kada je neko njegov pacijent a one zene koje to nisu ne bi im pozelela dr Stajica.
  • 04.09.2012 00:50
    @ki
    Isto tako, zna se, ovde je i svaka susa lekar,i to na ogodovornom mestu, pa sta cemo onda??? lekar treba da osim diplome ima i znanja koje ce da primeni jednako na sve pacijente, a ne samo na one koji dobrooo plate! a o empatiji da ni ne govorimo, koje nema ni mrve, vec samo groznih reci i jos goreg ponasanja prema porodiljama, koje kao da radjaju vanzemaljce, a ne decu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti