Zabrana fizičkog kažnjavanja dece

Najavljene su izmene Zakona o porodici kojima bi trebalo da bude zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.
Najavljene su izmene Zakona o porodici kojima bi trebalo da bude zabranjeno fizičko kažnjavanje dece.

Predstavnici Saveta za prava deteta ističu da su ove izmene nužne jer su analize pokazale da je nasilje nad decom u porastu od 2005. godine.

Očekuje se da ove izmene Zakona uskoro uđu u skupštinsku proceduru i budu usvojene. Brzom usvajanju nada se i Dragan Vulević iz Ministarstva za socijalnu politiku, koji naglašava da neće same izmene Zakona odmah obeshrabriti roditelje da tuku decu, jer je potrebno da prođe još dosta godina dok se ne promeni svest ljudi i dok se roditelji ne odviknu od kažnjavanja dece batinama.

"U Švedskoj je ovaj sistem primenjen pre dvadeset godina. Tada se tek devet odsto roditelja izjasnilo da nije primereno kažnjavati decu batinama. Nakon svih ovih godina, čak devedeset odsto roditelja u ovoj zemlji smatra da nema potrebe tući dete. Upotreba fizičke sile stvara od deteta budućeg nasilnika. Onaj ko je vaspitavan uz upotrebu fizičke sile postaje nasilnik, i onda se mi čudimo zbog čega imamo toliko prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja u porodici", navodi Vulević za Radio 021.

Vulević navodi da je u toku 2008. godine bilo 5.500 prijavljenih slučajeva nasilja nad decom, a oko 600 dece je privremeno oduzeto roditeljima. On kaže da fizičko kažnjavanje dece narušava njihovo dostojanstvo i da je lično zainteresovan da zakon bude promenjen i da roditelji prestanu da kažnjavaju decu.

Slušaoci Radija 021 smatraju da treba napraviti razliku između kazne i zlostavljanja i da nikome nije naudila ćuška po guzi. Jedna slušateljka navela je da država ne daje alternativu roditeljima niti ih podučava kako da budu dobri roditelji, a spremna je da ih kažnjava ukoliko vaspitavaju decu na način koji smatra neprihvatljivim.

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je fizičko kažnjavanje legitiman način vaspitavanja dece i da se mora praviti razlika između kažnjavanja i zlostavljanja dece. "Predlagač Zakona ne pravi razliku između zlostavljanja i kažnjavanja i tvrdi da su roditelji koji dva puta udare dete po guzi zlostavljači. Daje se argument da je ovakav način vaspitanja primenjen u Švedskoj i da su zbog toga roditeli u toj zemlji veoma blagi sa svojom decom. Međutim, postoje zemlje u svetu u kojim je potpuno legitimno udariti dete. U Kanadi su pokušali da zabrane telesnu kaznu pa je Ustavni sud doneo odluku kojom se roditeljima dece uzrasta od druge do dvanaeste godine dozvoljava da udare svoje dete. Ista stvar nije prošla ni na Novom Zelandu gde se preko 300.000 roditelja suprotstavilo ovom predlogu. U Engleskoj  vlada odbija da se kriminalizuje telesno kažnjavanje dece", kaže Milivojević za 021.

Prema njegovim rečima, potpuno je pogrešno zabraniti roditeljima da udare dete, jer ako ne koristimo fizičku kaznu onda nam ostaju neke druge kazne, kao što je "Za kaznu nećeš gledati TV". "Ali ako dete ne posluša roditelja, na kraju se opet sve svodi na fizičko kažnjavanje, jer roditelj mora da detetu otme daljinski za TV. Roditelj mora u nekim aspektima vaspitanja da se ponaša kao policajac. Vi ne možete policajcima da zabranite da primenjuju fizičku silu i da zahtevate od njih da još bolje obavljaju svoj posao. Ako roditelj shvati da će biti prepoznat kao zlostavljač, on može početi da zlostavlja dete psihički", tvrdi Milivojević.

On navodi da država ne može proglasiti roditelje kriminalcima jer ponekad udare svoje dete i kaže da će na taj način roditeljima biti vezane ruke, što opet deca mogu iskoristiti. Ovo što država pokušava je, prema njegovim rečima, vrlo opasan socijalni eksperiment koji će nekom od ministara doneti još neki poen u imidžu.

  • 05.12.2014 08:53
    Ja imam pravo!!!!!!!!!
    Сви грађани, па и деца имају загарантована права, али смо заборавили да та права престају да важе када се коришћењем истих, угрожавају права других лица.
    Просто речено, на примеру деце: Ако дете својом песмом и игром (право на слободу изражавања) омета наставу и тиме угрожава право на образовање осталој деци у разреду, његово право на слободно изражавање престаје одмах и морају се предузети мере да се осталој деци обезбеди право на образовање.
    Сви се са овим слажемо, што је и нормално, али постоји један проблем, ово дете које омета наставу зна ''да има право'', а наставник зна ''да нема право'' (несме да виче, не дај боже да туче, да избаци са часа...). Може да га пошаље код псиохолога - педагога, али само ако дете хоће да иде, јер оно зна да има право и да не оде, а ако ипак реши да оде, када се врати од психолога оно каже ''Било је супер - добио сам и бомбону!'' и настави по старом, јер код психолога има бомбона.....
    А шта рећи и урадити тек у случајевима када исто то дете, јер има право да нико не сме да му претресе ранац, у школу неопажено донесе нож и прети другој деци.
    Молим Вас да само размислите о овоме, а ово је стварност из школе и то основне, у којој иду моја деца.
  • mama

    20.04.2010 06:39
    naravno podrzavam
    Znam sigurno da kad sam se pozalila drugaricama u srbiji sa starijom decom za savet za problem sa mojom mladom decom uvek sam dobila savet:"Udri to po nosu das e zna ko je stariji" Uh muka mi je i kad napisem tako nesto. Tacno je da nas deca po nekad iznerviraju do te mere da bi ga udarili ali roditelji izbroj te do 10 ili izadite u drugu sobu dok se situacija ne stisa pa polako razgovor i sa puno ljubavi suocite se sa problemom. Na zalost ne verejum da se mogu roditelji obratiti u svakom trenutku za pomoc sto ce reci treba informacija kako pomoci roditeljima da pomognu i sebi i deci kad su u problemima. stop nasilju nad decom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Vlada NS

    08.04.2010 08:46
    Podržavam
    Otac sam dvoipogodišnje devojčice, i ni jednom jedini put nisam imao poriv da je fizički kažnjavam! Ni najmanjom ćuškom! Nasuprot tome, pošto sam razveden a starateljstvo je "normalno" po automatizmu pripalo majci, bivša supruga je redovno tuče u rasponu ćuški pa do "pravih" batina po guzi. Sve to u kombinaciji sa izderavanjem, psovkama i ignorisanjem detetovog neutešnog plača. Neki bi takođe rekli da je savsvim normalno, efikasno pedagoško sredstvo vaspitanja, jer jedino vikanjem možete sprečiti derište da vas "bruka" plakanjem na javnom mestu :P Zakon protiv batinanja je dobar početak promene svesti u društvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti