Malverzacije pri podeli pomoći za gladne radnike "Neobusa"?

Isplate drugog dela jednokratne pomoći za radnike novosadskog "Neobusa" neće biti dok se ne utvrdi da li su tačne sumnje o malverzacijama prilikom podele prve tranše, saznaje Radio 021.
Isplate drugog dela jednokratne pomoći za radnike novosadskog "Neobusa" neće biti dok se ne utvrdi da li su tačne sumnje o malverzacijama prilikom podele prve tranše, saznaje Radio 021.

Naime, zaposlenima u novosadskoj fabrici autobusa, koji nisu primili platu već deset meseci, u julu je Pokrajina isplatila prvi deo od po 20.000 dinara jednokratne pomoći, nakon čega je obećano još toliko do kraja meseca. Međutim, drugi deo novca nikad nije stigao u fabriku, a pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin kaže za Radio 021 da su se pojavile sumnje da je novac namenjen gladnim radnicima "Neobusa" otišao na drugu adresu.

"Pomoć je stopirana i neće biti isplaćena dok ne održimo sastanak sa odgovornim licima kako bismo razmotrili na koji način je isplaćena prva tranša. Tek kad to budemo razjasnili, videćemo kada će biti isplaćen drugi deo", odsečan je Vasin.

Naime, 4.143.000 dinara pomoći za radnike isplatila je Razvojna banka Vojvodine na račun Gradskog veća Samostalnih sindikata, pri čemu se sumnja da je "zatureno" 400.000 dinara.

"Pare podeljene za putne troškove"

Predsednik Gradskog sindikata metalaca Novak Vasić kaže za Radio 021 da se broj radnika u "Neobusu" ne zna, jer oni svakodnevno napuštaju posao. Prema njegovim rečima, novac nije nestao, već je isplaćen na ime putnih troškova za onaj reo radnika koji putuje na posao.

"Devetog jula smo podigli 3.800.000 dinara i istog dana podelili ih radnicima tako da je svaki zaposleni dobio po 20.000 dinara. Tada je formirana i komisija, koja je službeno konstatovala da su preostale pare u kasi. Nakon toga, nova je podeljen za putne troškove", kaže Vasić, i dodaje da je jedina greška sindikata što su pomoć dali i direktorima firme, koje smatra odgovornima za stanje u preduzeću.

"Govorkanja o malverzacijama"

Predsednik pokrajinskog dela ovog sindikata Vlado Miljuš prokomentarisao je za 021 navode o muljanju rečima da su u pitanju još nepotvrđene sumnje. "To su govorkanja, ali, koliko ja znam, konkretnih dokaza još uvek nema. Ako Miroslav Vasin ima neke sumnje da je bilo malverzacija, onda će biti sprovedena i istraga. Ukoliko bude dokazano, zna se, tu će biti krivičnih prijava", kaže Miljuš za Novosadski informativni portal.

Podsetimo, odluka Pokrajinskog sekretarijata za rad da se zaposlenima u "Neobusu" isplati jednokratna pomoć usledila je nakon što je Radio 021 objavio da su im, umesto osam plata, podeljeni paketi sa paštetom i deterdžentom.

"Neobus" je inače u minusu za oko 4,5 miliona evra, računajući stari dug i blokadu Razvojne banke Vojvodine od 228 miliona dinara.

Poslovanje ove firme su tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i vojvođanski premijer Bojan Pajtić ocenili kao najbolji primer privatizacije u Srbiji. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • anonimus

    07.09.2012 15:37
    podela
    Uzmete spiskove zaposlenih koji su uzeli novac i pogledate ko je uzeo novac za sebe a ko se potpisao za one koji ne rade u firmi.Onaj ko se potpisao za one koji nisu zaposleni, davno je već ,da je pravde, bio na robiji.A što se Vasića tiče kaže da je ostatak novca isplaćen za putne troškove,jeste al kada su uhvaćeni da novac fali.20 dana kasnije.Da je novac namenio zaista za putne troškove dao bi ga odmah.
  • 05.09.2012 13:04
    milan
    Da ti radnici nesto vrede ne bi godinu dana dolazili na posao bez plate.U pravim privatnim firmama ako nema jedne plate radnici koji vrede sami odlaze.A i sta ce nam ti isti neradnici kad vec u zoni slovenci imaju novu malu fabriku i prave minibuse za izvoz
  • 05.09.2012 06:02
    Treba pitati radnike Neobusa dali su dobili pomoc od sindikata po 20.000 hiljada pa onda komentarisati dali je bilo ili nije malverzacija ,isto tako treba pitati radnike kad su primili zadnju zaradu ako niste znali Gospodo novinari recu vam septebarsku zaradu za 2011.godine ,doprinosi nisu uplaceni od juna 2011.godine isti ti radnici dolaze u Fabriku da je cuvaju i njma je data plus pomoc od sindikata po 4000,00 hiljade dinara to ce vam potvrditi svaki radnik osim direktora koji su odgovorni za sve ovo.Kako se niko ne pita kako zive ovi radnici ,sta ce biti sutra sa njima,i dokle ce ova agonija trajati i ko je odgovoran za ovo stanje ovo je vise nego tuznoV

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti