Svetovni lideri na brifingu kod vladike

Predstavnici nove gradske većine posetili su episkopa bačkog Irineja, kome su pokazali potpisan koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Novom Sadu.
Predstavnici nove gradske većine posetili su episkopa bačkog Irineja, kome su pokazali potpisan koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Novom Sadu.

Delegacija koju su predvodili kandidat za mesto gradonačelnika Miloš Vučević iz Srpske napredne stranke i bivši članovi ekstremističkog pokreta Dveri, formalno je obavestila vladiku da je aktuelna novosadska vlast pala i da su oni njeni naslednici.

Episkop je pozvao sve učesnike političkog života u Novom Sadu da smire strasti i poručio da smena vlasti u demokratskim društvima predstavlja rutinsku proceduru praćenu čestitkama.

Pored toga, formulisano je da će tokom 2013. godine biti obeležen jubilej od 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona, kao i da će se gradska slava Đurđic obeležavati "u zajedničkoj organizaciji sa Eparhijom bačkom, uz prisustvo predstavnika ostalih verskih zajednica i drugih značajnih društvenih činilaca".

Sad nema problema oko obeležavanja Racije

Dogovoreno je i da će svake godine biti organizovan jedinstveni pomen žrtvama fašističkog pogroma iz Novosadske racije, kao i ponovno formiranje Komisije za obeležavanje koju će činiti predstavnici Skupštine grada, Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Udruženja postradalih.

Stavka iz programa Dveri o "porodičnim vrednostima" biće jedna od najvažnijih stavki koalicionog sporazuma pod blagoslovom vladike, jer na je na spisku obećanja nove vlasti i povećanje kapaciteta vrtića i budžeta za vantelesnu oplodnju.

I pored činjenice da je Srbija po Ustavu sekularna država, vladika bački je u više navrata otvoreno pokazivao naklonost ka određenoj političkoj opciji, zbog čega se često otvoreno sukobljavao sa predstavnicima gradske vlasti predvođene demokratama i Ligom.

Prema nezvaničnim informacijama, sukob Eparhije i Grada je čisto politički, i nastao je nakon smene bivše gradonačelnice Maje Gojković 2008. godine, nakon čega je komunikacija svetovnih i duhovnih lidera zahladnela. Od tada Grad i Crkva nisu obavili nijednu zajedničku manifestaciju, a godišnjice obeležavanja Racije prolaze u svadljivom tonu, umesto u duhu sećanja na ovu tragediju.

Vraćaju se pozornici

Nakon susreta sa vladikom, predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije održali su sastanak sa zamenikom načelnika Policijske uprave u Novom Sadu Stevanom Krstićem. Tema razgovora bili su navodni pritisci na pojedine odbornike nove većine, koje, prema tvrdnjama naprednjaka, pokušavaju da "kupe" lideri DS.

U razgovoru sa policijom utvrđeno je vraćanje pozorničke službe koja bi bila zadužena za određene delove Novog Sada, saznaje Radio 021. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Vladislav

    09.09.2012 00:05
    @Begečka nano
    3 dana sa sve svircima? Jesi sigurno da je u pitanju bio Nikoljdan a ne republikdan, bilo si malo pa si verovatno i zaboravilo.
    Begecka nano, kod nas se (u Vojvodini) slava navek slavila uz koljivo, pogaču i vino sa "sve sveštenikom" - ostalo je manje bitno.
    I Begecka nano jezik ti je hrdjav, ali koliko vidim uspešno ti prati misao.
  • Kimi

    08.09.2012 09:24
    eee ovakav Novi Sad zelim za glavni grad Vojvodine

    steta samo sto Dveri nisu dobile koji procenat vise, ali ok je i ovako
  • Begečka nana

    06.09.2012 10:11
    @begečkoj Nani
    Kao što rekoh, tada niste znali ni da se prekrstite, a sad svašta znate, samo ne i da pročitate komentar pre nego što udarite repliku. Rezanci sa makom su se jeli na Badnje veče, a ne za Svetog Nikolu. Za Nikolu se jela riba - 1. dan, a kasnije ostali krkanluk. Ne znam kako to, kao kvalitetan Srbin i pravi vernik ne znate. Ima vremena, naučićete, vidim dobra volja je tu, možda da probate sa nekim ubrzanim kursom veronauke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti