Platili zaostale dugove investitora, a ostaju bez stanova?

Grupi od oko 90 novosadskih porodica, kupaca stanova u izgradnji od investitora Milinka Ilića koji se prošle godine obesio zbog nagomilanih dugova, preti da će ostati bez uloženog novca, saznaje Radio 021.
Grupi od oko 90 novosadskih porodica, kupaca stanova u izgradnji od investitora Milinka Ilića koji se prošle godine obesio zbog nagomilanih dugova, preti da će ostati bez uloženog novca, saznaje Radio 021.

Naime, formalni vlasnik zgrada u kojima se nalaze njihovi stanovi je praktično ugašena Ilićeva firma "Estetika 001", kojoj zbog dugovanja Poreska uprava blokira račun.

Ovi Novosađani su se organizovali i solidarno prikupili 3.300.000 dinara, kojom su firmu, kojom neformalno upravlja Ilićeva dvadesetjednogodišnja kćerka, izbavili iz stečaja kako bi gradnja bila završena a oni uknjiženi kao vlasnici. Međutim, kako za 021 kaže jedna od oštećenih, Sonja Horvat, Poreska uprava je nastavila da tarifira tekuće gubitke "Estetike" i pored činjenice da ostavinska rasprava nije završena, zbog čega je račun firme ponovo blokiran na 1.300.000 dinara.

"Iako su upoznati sa našom situacijom, ljudi iz Poreske uprave su nastavili da blokiraju račun firme u koju smo mi uložili dodatna sopstvena stredstva. Oni znaju da mi nemamo pravnog naslednika, direktora i da firma praktično ne postoji, ali nastavljaju sa blokadama koje mi više ne možemo da plaćamo", kaže Horvatova za 021.

Objekti "lak plen" za podobne investitore

Oštećeni sumnjaju da je neki investitor blizak organima Poreske uprave "bacio šapu" na dve praktično završene zgrade na Bulevaru Evrope, zbog čega im se sistemski ne dopušta da zgradu legalizuju pod imenom Ilićeve firme. Naime, atraktivni objekti čija je vrednost procenjena na 8,5 miliona evra su maltene završeni, a u slučaju bankrota "Estetike", bili bi stavljeni na javno nadmetanje, pri čemu kupac ne bi imao nikakve obaveze prema građanima koji su celu svoju ušteđevinu spiskali na ovu investiciju.

Problem leži u dokumentaciji, jer je Ilić sa njima sklapao ugovore u kojima tokovi novca nisu išli preko računa, zbog čega većina ovih Novosađana nema dokaze o vlasništvu svojih stanova.

"Ja, konkretno, imam ugovor koji je overen u Sudu, ali, u našim slučajevima, skoro kod nikog nije tako išlo. Mi koji imamo overene ugovore ne želimo da idemo samostalno, jer su svi svoje stanove pošteno kupili i imaju sva prava na te stanove", navodi ona.

Komentar republičke Poreske uprave, koja je nadležna za ovaj slučaj, kao i obično, i pored brojnih pokušaja nismo uspeli da dobijemo.

Podsetimo, Milinko Ilić, inače otac četvoro dece, prošle godine je oduzeo sebi život vešanjem na šestom spratu sporne zgrade. Spekulisalo se da je razlog zbog kog se odlučio na ovaj korak nagomilana dugovanja dobavljačima građevinskog materijala. Prema podacima policije, protiv Ilića nije bila podneta nijedna krivična prijava, niti se on sam žalio da mu neko preti. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 12.09.2012 16:53
    razocarana
    to je strasno.. evo cekamo vise od godinu dana na zavrsetak ostavinske rasprave,a ja licno ne vidim pomaka. a sad prvi put cujem da ima duplo prodatih stanova..naslednici to negiraju.ovde se vise nikome ne moze verovati... e drzavo dokle si stigla..
  • Look

    07.09.2012 14:57
    Jesu li ovi na slici investitori ili osteceni, ili pak mesano?
  • sneža

    06.09.2012 08:59
    priča
    Mislim da je priča komplikovanija nego što je novine mogu dočarati.Naši KOMENTARI a ne upućeni smo sigurna sam , mogu te ljude još više da zbune, pričamo o 90 porodica (sigurno ima i neukih).Želeli su da skrenu pažnju na slučaj ,nadamo se da su uspeli..Neki brane svoje(državu i vlast) ,neki ove ljude ,neki leče komplekse, neki bi da se osvete, a neki žele što i oni ,neki su već u istoj situaciji, neki misle da nikada ne bio bili... .Prestanimo da" lupamo" po komentarima i i svima im želim sreću u ostvarivanju svojih prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti