Ateisti tužili delegaciju sa brifinga kod vladike Irineja

Udruženje "Ateisti Srbije" uputilo je pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Ustavnom sudu povodom posete četiri odbornika novosadskog parlamenta vladiki bačkom Irineju.
Udruženje "Ateisti Srbije" uputilo je pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Ustavnom sudu povodom posete četiri odbornika novosadskog parlamenta vladiki bačkom Irineju.

 

Ovo udruženje tužilo je predstavnike SNS Miloša Vučevića i Aleksandra Milovančeva, kao i dvojicu vlasnika mandata pokreta Dveri Miroslava Parovića i Aleksandra Đurđeva, zbog, kako navode, kršenja Zakona o diskriminaciji. Kako za 021 kaže potpredsednik ovog udruženja Predrag Stojadinović, njihova poseta direktno vređa Novosađane koji nisu pravoslavne veroispovesti i šalje poruku da su njihovi interesi zanemarljivi.

"Građani nisu izabrali Mirka Bulovića za odbornika ili apsolutnog vladara Novog Sada, koji će predstavnicima svetovne vlasti deliti savete i koji će dolaziti kod njega da mu polažu račune. Odbornici Skupštine grada bi trebalo da budu odgovorni prema svim građanima, među kojima ima dosta onih koji nisu pravoslavci ili su ateisti", kaže Stojadinović.

On dodaje da su Ateisti Srbije poslali tužbu i Ustavnom sudu protiv četvorice odbornika. "Zbog stalnog kršenja najvišeg pravnog akta države, koji kaže da smo sekularno društvo. Moram da napomenem, ukoliko smo mi ti koji treba da branimo Ustav, donet na mišiće, stanje u državi mora da je mnogo gore nego što mislimo", zaključuje on.

Lider novosadskih naprednjaka Miloš Vučević smatra da nije prekršio odredbe zakona, i dodaje da ovakve pritužbe zapravo ugrožavanju njegova prava. "Mislim da ovakvim prijavama oni zadiru u moja prava i slobode, koje i ja imam. Da li ću ja da se viđam sa vladikom ili ne, moja je stvar, a nadležni državni organi će utvrditi da li su i kome povređena prava", kaže Vučević.

U Kabinetu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, za Radio 021 navode da još uvek nemaju komentar u vezi sa konkretnim slučajem. Ipak, kako nam je rečeno, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, pritužbu može da podnese svako ko misli da postoji diskriminacija. "Svaka pritužba koju dobijemo, Stručna služba pažljivo razmotri", zaključuju u Kabinetu Nevene Petrušić. (M. Sovilj - miodrag@021.rs)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Tužba ateista''.

Komentari 109

  • 19.11.2012 15:10
    jad i tuga...
    @Pop: jedno je komunicirati a sasvim drugo savetovati i aktivno uticati na nečiji rad! Crkva naravno da ima pravo da traži pomoć, ali, nepismeni, pročitaj Ustav i shvati da je Ustavom ZABRANJENO da se crkve i verske zajednice mešaju u posao države i da utiču na njen rad!!! Postoje mnogi razlozi zašto je to tako!

    Je l` dopire do prazne zatucane i religijom isprane glavice? Seljačino nevaspitana.

    I bolje da nisi spomenuo diskriminaciju jer si samo dokazao koliko si glup i zatucan pošto je ovo direktan primer diskriminacije svih nepravoslavnih građana Novog Sada! Ovim aktom su kvazi-političari pokazali narodu da će jedino interesi pravoslavnih vernika biti uzeti u obzir, a svi ostali mogu da se j....... Oni nisu važni, oni ne postoje, oni su GOSTI u SVOM gradu, oni su drugorazredni građani jer ne veruju u jedni verziju srednjevekovnih imbecilno bolesnih gluposti!

    Da li je moguće da vama te stvari treba crtati?
  • Pop

    14.09.2012 23:05
    E moj Pedja odvojen ne znaci izolovan. Nista ti ne kontas. I ja i ti smo sada odvojeni pa komuniciramo. Nije nam onemoguceno. Odvojen u ovom slucaju znaci da crkvene norme i pravo nisu deo pravnog sistema drzave. U tvom tumacenju ni Ustav se ne bi primenjivao na Crkvu ili crkve. Drzavno je obavezno crkveno nije i to je cela mudrost. Ne mozes nikom uskratiti pravo mesanja u bilo koji aspekt javnog zivota pa ni crkvi. Podleze zabrani diskriminacije. sto bi udruzenje ribolovaca imalo veca prava od recimo udruzenja hriscana iliti crkve u ovom slucaju.
    Je l` dopire do glavice? Nije zivot softver a jezik je malo rafiniranija pojava od sistema 1010. Kontas.
  • Predrag Stojadinovic

    14.09.2012 07:48
    @Pop
    "2. Crkve i verske zajednice su odvojene od države;"
    "To što ti pričaš ne piše nigde. Odbornik, vojnik i predsednik mogu u Crkvu i privatno i službeno."

    I ti posle nekome pričaš o mentalnom haosu, genijalno...

    Ne, ne mogu službeno i to piše u stavu 2, nauči šta znači reč "odvojeno".

    "2. Crkve i verske zajednice su odvojene od države;"
    "Crkva ima pravo da se meša u bilo šta kao i bilo koja organizacija ili pojedinac ali je pravo države da za stav crkve ne daje ni pet para."

    I ti posle nekome pričaš o mentalnom haosu, genijalno...

    Ne, obaveza države je da ne daje ni pet para kao što je i obaveza crkve da se ne meša u državne poslove. Pročitaj stav 2 ponovo koliko god puta ti je potrebno dok ne shvatiš šta znači reč "odvojeno".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti