FOTO: Hodao po žici preko Trga slobode

Trećeg dana Festivala uličnih svirača više hiljada Novosađana bez daha je na Trgu slobode u subotu uveče posmatralo spektakl hodanja po žici.

Trećeg dana Festivala uličnih svirača više hiljada Novosađana bez daha je na Trgu slobode u subotu uveče posmatralo spektakl hodanja po žici.

Ramon Kelvink Junior iz Francuske priredio je na prepunom centralnom novosadskom trgu do sada neviđen događaj u novijoj istoriji. Francuz, poznat i kao "čovek koji pleše sa zvezdama" je svetska veličina broj jedan u ovoj posebnoj, adrenalinskoj vrsti ulične umetnosti.

Na Trgu slobode on je bez zaštitnih kaiševa ili mreže prešao ceo trg hodajući po žici, a potom na vrhu savitljivog stuba desetak minuta izvodio akrobacije pred zapanjenim posmatračima.

Potom se ponovo vratio preko razapete žice ispraćen burnim aplauzom i zvižducima.

Inače, Ramon je znanje i veštinu nasledio od oca i prvi put stao na žicu sa pet godina, a njegovi preci bave se ovom egzibicijom još od 1512. godine. Kao niko pre njega, uzvisio se iznad Trafalgar skvera u Londonu, ali i drugih nebrojenih trgova i ulica Pariza, Belfasta, San Sebastijana, širom Italije i Kanade, a večeras i iznad Trga slobode u Novom Sadu. (S. Krajnović)

  • Rodzer

    10.09.2012 21:45
    Za sve neupucune
    Prekinite da lupate gluposti, idite na sajt festivala i procitajte sve o njemu.

    1. to je festival ulicne umetnosti, organizatori su odavno rekli da sam naziv ne oslikava sustinu. STA JE ONDA EXIT? IZLAZ? Citajte dalje od naslova.

    2. Novac je dala EU i svako moze da napise projekat i trazi novac ako ispuni uslove. Da vidim koliko vas zna uopste da pise projekat, da ne pricamo o ideji. I tamo nema moj zema tvoj zema nego mora da valja projekat.

    Isto tako pogledajte koliko dobijaju svi festivali, ima sve na sajtu grada. Ovaj je dobio najmanje.

    3. neobrazovani ste, ulicna umetnost je nesto izuzetno cenjeno a umetnici su postovani, svuda u svetu. Jedino ih kod nas nazivaju prosjacima.

    Umesto da budete zahvalni sto neko organizuje ovako nesto potpuno besplatno vi prosipate mrznju. Ako nesto ne razumete nemojte to mrzeti, pokusajte to da shvatite.
  • Iskustvo

    10.09.2012 12:32
    Cudi me da ga novosadjani nisu necim gadjali, dok je hodao po zici.
  • Statistika Boy

    09.09.2012 17:30
    Čemu tolika polarizacija?!?!... a možda i treba
    Nervira me ovoliko podvajanje i oko ovakvih stvari. Dajem za pravo i jednima i drugima, jer mislim da je opravdano postojanje različitih pogleda na ovaj događaj. Mladima je sve novo i ovakva dešavanja predstavljaju proširivanje vidika , drugačiju vrstu zabave, nešto "što se ne viđa i ne čuje svaki dan". To je razmena kulturnih vrednosti i tako nešto treba poštovati. S druge strane, razumem i ove koji pitaju koliko to košta, Nismo u prilici da nam egzaltiranost tuđim veštinama bude primarna stvar. Red je jednom i takav podatak da se javno čuje, kao što smo željni podatka koliko u stvari košta Exit 20..-2012. Kad se sve to zna, reakcije će biti još profilisanije i verovatno, tačnije i opravdanije. Sin mi je celo popodne u gradu, traži zabavu... S druge strane, ima ovih godina prilično artističkih programa, da li su i to "ulični svirači"- da li festival nosi adekvatno ime. Možda smo od hrabrog hodača na žici morali da očekujemo i neku stroficu, ili refren...prostora za zajedljivost može biti na svakom koraku, povodom svake tačke. Ovako, hedonističko-avanturističkim tipovima lepo, a ugroženima teško, teško...i ako bi samo njih slušali, nihilizam bi trebalo da pobedi, ali...
    Zato, cifre na sunce...(i napred u nove političke borbe)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti