Agencija smenjuje funkcionere

Vojvođanski poslanici, koji su ujedno i visoki lokalni funkcioneri, a koji se zaključno s 1. aprilom nisu izjasnili o zadržavanju samo jedne javne funkcije, dobiće dodatni rok u kojem bi to trebalo da učine.

Vojvođanski poslanici, koji su ujedno i visoki lokalni funkcioneri, a koji se zaključno s 1. aprilom nisu izjasnili o zadržavanju samo jedne javne funkcije, dobiće dodatni rok u kojem bi to trebalo da učine.

Kako je za Radio 021 izjavila direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, ukoliko se ni nakon 15 dana od prijema obaveštenja funkcioneri s više funkcija ne izjasne o zadržavanju samo jedne dužnosti, biće pokrenut postupak koji, uz prekršajne kazne, obuhvata i pokretanje inicijative za razrešenje.

"Ne da mogu, nego će ostati bez funkcije. Budite sigurni da će ovaj zakon biti sproveden do kraja", izričita je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Smena funkcionera ne može se sprečiti

Na pitanje da li situaciju menja to što su se neki vojvođanski funkcioneri pozvali na nedavno usvojenu odluku Skupštine Vojvodine, kojom im se dozvoljava da vrše više funkcija, Zorana Marković kaže da poslanici mogu da se pozivaju na šta god hoće, ali da razrešenje ne može odložiti ni žalba Ustavnom sudu. Ona dodaje da nezadovoljni funkcioneri prvo mogu da se žale Odboru Agencije, a potom Upravnom sudu.  

"To su naravno pravni lekovi koji nezadovoljnoj stranci u postupku, na osnovu Zakona o upravnom postupku, stoje na raspolaganju i tu ništa nije sporno. Što se mene tiče, mogu da se žale kome hoće, zakon je vrlo jasan. Ako naša odluka bude oborena od strane Upravnog suda, onda će oni biti vraćeni na svoje funkcije, kojih imaju od dve do 12, pa će onda ova država i dalje da se zadovoljava takvim funkcionerima", kaže Zorana Marković.

Ona dodaje da su svi funkcioneri u sukobu interesa imali dovoljno vremena da se odluče za jednu funkciju i da je o tome trebalo da obaveste agenciju, a ne da traže saglasnost za obavljanje više dužnosti: "Zakonska odredba je jasna da učenik trećeg razreda može da je pročita i razume".

Novom Sadu novi gradonačelnik?

Dodajmo da je za Radio 021 u Agenciji ranije potvrđeno da se i gradonačelnik Igor Pavličić mora odlučiti o zadržavanju funkcije gradonačelnika ili funkcije poslanika u Skupštini Vojvodine. Iako se Pavličić otvoreno nije izjašnjavo o ovom pitanju, izvesnije je da će Novi Sad dobiti novog gradonačelnika, jer je alternativa zadržavanju gradske funkcije raspisivanje izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine. (D.S.)

  • celavac

    07.04.2010 08:28
    U DS sam od '99.Sad me sramota sto sam svo ovo vreme pokusavao da razne ljude preobratim i navedem da pocnu da razmisljaju dalje od Slobe i Kostice. Izgleda da sam lagao 11 godina.Toliko bahatosti i bezobrazluka nije bilo ni kod Slobe.Ovi danasnji se jos i kriju iza "demokratije". Mislim da na sledecim izborima necu glasati za partiju u koju sam usao iz ideala. Pitanje je dana kada cu im vratiti clansku kartu. Naravno to nikoga nece previse ozalostiti, ali koliko je takvih kao ja? "Gospodo" iz DS-a, SRAM VAS BILO!!!!
  • Rumeni

    07.04.2010 06:50
    Tezga
    Takve stvari su se i do sada dogadjale u mnogo gorim oblicima ali se o njima nije pricalo. Znaci tek sada, kada imamo u Beogradu demokrate na vlasti, pocelo je ciscenje i po tom pitanju. Zasto to nije uradio Sloba ili Kostunica pre Tadica? Mogli su ali nisu jer moras nekako da nagradis i nahranis svoje poltrone. Naravno, ako se ova stvar ne dovede do kraja nista nema smisla. Ako uhvate malog Muharema kako krade pastetu u prodavnici onda dodje policija i odvede ga. A sta je sa ovima? Za njih zakon ne postoji? Onda za njih ne postoji ni drzava kao sto postoji za Muharema.
  • roki

    07.04.2010 05:24
    smejurija
    stvarno nije u redu.Pa treba im još dodati funkcija.Nisu oni naučili da žive sa malim platama .Kako ih nije sramota,pa da li znaju da ima boga.Skinuli su komunalnim firmama plate a sebi prigrabili po nekoliko funkcija.To sve treba razjuriti i dovesti jednog neutralnog čoveka sa iz inostranstva i dati mu sva ovlašćenja.To za vreme Tita nije moglo da se desi.Treba proveriti i funkcionere opozicije naročito iz Srpske napredne stranke.Oni su opasni .Muljaju na sve strane a poslanici su im redovni profesori .pa poslanici u Skupštini,pa u raznim upravnim odborima i još u nekim odborima u skupštinama.Primanja oko 1.000.000,00 dinara mesečno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti