Studentski "doping" sve češći pred ispitni rok

Zbog nedostatka budnosti i pažnje prilikom učenja studenti često osim kafe i različitih energetskih napitaka često uzimaju i pilule za koncentraciju.
Zbog nedostatka budnosti i pažnje prilikom učenja studenti često osim kafe i različitih energetskih napitaka često uzimaju i pilule za koncentraciju.

Vreme ispitnih rokova mnogim studentima može biti veoma mučno, a pogotovo kada se ispiti nagomilaju i kada je potrebno mnogo stvari naučiti za kratako vreme. Upravo iz tog razloga pojedini studenti neretko posežu za određenim stimulansima, ili popularnim "studentskim dopingom", pilulama za koncentraciju.

Među studentima koje smo anketirali na Novosadskom univerzitetu iskustva se razlikuju.

- Jesam, koristila sam ih nekoliko puta, ali nisu mi baš nešto pomogle tako da sam prestala
- Učio sam bez pilula i uspevao sam da položim bez problema.
- Jesam, koristila sam memoaktiv, drugarica mi je preporučila, ali mi nisu pomogle, sat vremena su mi držale pažnju i posle kao da ih nisam ni pila

Na mnogim forumima na Internetu vode se polemike o štetnosti ovih pilula, za koje u današnje vreme retko koji student ne zna. Mogu se kupiti u gotovo svakoj apoteci, a u ponudi je čak i nekoliko različitih vrsta tableta. U jednoj od apoteka u Novom Sadu rekli su za Radio 021 da one nemaju štetno dejstvo i da su uglavnom na biljnoj bazi.

- To se ni ne pije na dug period, već samo u vreme ispita. Npr. memoaktiv je na biljnoj bazi, tako da nije štetan - kazala nam je apotekarka koja je želela da ostane anonimna.

Dok jedni podržavaju korišćenje pomoćnih sredstva pri učenju, drugi ih osporavaju. Prema rečima psihologa Miroslava Stojkovića, tablete bi trebalo da se koriste samo ukoliko postoji neki poremećaj.

- Generalno, takve pilule ne bi ih preporučio osobama kojima nisu potrebne. One su za osobe koje imaju neki poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti. Ovako, za studente, radije ne - kaže Stojković za 021.

Korišćenje tableta kao pomoć pri učenju je sve češća pojava. Pre nego što se upuste u redovno uzimanje ovih pomagala studenti bi trebalo da se više raspitaju o štetnosti i nus pojavama koje su sastavni deo dejstva svakih tableta pa i ovih. Na taj način će imati sve činjenice "na stolu" pre nego što potraže pomoć u apoteci.
  • Mira

    18.09.2012 06:48
    Nabrajanja
    Poštovani sugrađani - baš zbog tih nabrajanja od 1 do 12, ili podela od po 30 nam se i dešavaju generacije koje ništa pametno ne nauče osim što se frustrirani profesori "prazne" ili hrane nesrećom jadnih studenata koje su porušili zbog ne naučene "pesmice" (čitaj ispita)..
  • 17.09.2012 19:10
    Student farmacije
    Memoaktiv nije na bazi ginkga nego Rhodiolae roseae, i obe biljke su adaptogeni, a nijedna od njih nije jakog delovanja, tako da pri normalnom zdravstvenom stanju osobe koja ih uzima u ogranicenom vremenskom periodu, ne bi trebalo da bude bilo kakvih nus pojava.
  • I mean really

    17.09.2012 18:22
    @ Buba
    nabrajanja do 12 pfffff :D
    Vase dete kanda se nece sresti sa Vunjakom... student:"profesore jel ove podele od po 30, jel sve moramo nabrojati?"
    prof:"Pa ne morate bas 30, priznacemo i 25 kao potpun odgovor"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti