Policija kažnjava nesavesne pešake

Novosadska policija je ovog jutra nastavila akciju pojačane kontrole saobraćaja, usmerenu prvenstveno na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koje čine pešaci.

Novosadska policija je ovog jutra nastavila akciju pojačane kontrole saobraćaja, usmerenu prvenstveno na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koje čine pešaci.

Akciju do 12 časova sprovode saobraćajni policajci i policijski službenici u civilu, koji će uočene prekršaje fotografisati ili snimati, a zatim će se legitimisati učiniocima prekršaja. Najčešći prekršaji koji su se kažnjavali u ranijim akcijama su prelazak kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza, u trenutku kada svetli crveno svetlo ili uz korišćenje mobilnog telefona.

U dosadašnjim akcijama uglavnom su kažnjavani nesavesni pešaci na Bulevaru Mihajla Pupina, od Banovine do pothodnika, kod Srpskog narodnog pozorišta, Futoške pijace i duž većeg dela Bulevara oslobođenja.

Prema Zakonu o saobraćaju, kazne za pešake visoke su skoro kao i kazne za vozače. Prelazak na crveno svetlo košta 5.000 dinara, a ako to radite u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara. Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000, a ako je prisutno dete do 12 godina, od 6.000 do 20.000 dinara. Prelazak van pešačkog prelaza je 5.000 dinara, a ako vodite dete, kazna naraste na 6.000 pa do 20.000 dinara.

  • NN

    07.06.2013 08:02
    Etika
    Moja iskustva:
    Kažnjen sa 5000 za 'težak prekršaj' prelaska mimo pešačkog. U tom trenutku je bilo nepropisno parkirano bar 10 vozila, ali...
    Kažnjen sa 5500 zbog 'krivičnog dela' isteka vozačke za 3 (!!) dana. Sa mnom je bila supruga koja je imala vozačku, ali...
    Kažnjen sa 500 dinara koje sam dao jer mi je policajac otvoreno tražio mito zbog 'nasilničke vožnje': u toku vožnje mi je pregorela pozicija verovatno zbog rupa kojima su ukrašene naše ceste! Naravno imao sam tu sijaličicu da zamenim na licu mesta, ali...
    S druge strane, policija nije prstom mrdnula za lakše prekršaje krađe mog bicikla i pokušaja krađe mog auta (spaslo me to što je akumulator bio toliko slab da se nije mogao upaliti bez klema, ali imao sam 300 evra štete: bravice i provaljen kompjuter).
    Žalosni su Zakoni ove države, a još žalosniji je način njihovog sprovođenja.
  • NikolaNS

    20.09.2012 19:00
    Ti zli pešaci
    Ometaju crne audije i džipove, kao iz 90-ih da pokažu svoju snagu. Oni su krivi što siroti vozači jakih automobila gaze i ubijaju one koji su se usudili da pređu ulicu dok je gorelo zeleno svetlo na semaforu. Koje li su samo budale crtale one debele bele štrafte po kolovozu. Znate li vi kako je teško zaustaviti vozilo sa mnogo konja (+ 1 za volanom), kada oni zlipešaci gaze po tim štraftama. Zato, milicijo moja, udri po zlim pešacima. Oni ne mogu da pobegnu, pogotovo ne sa smrskanim ekstremitetima. Ako su kojim slučajem živi. Ko će da juri za crnim autima. I onako se ne vidi kroz zatamnjena stakla, ko je vozač.
  • 021IS

    19.09.2012 19:10
    ALO POLICIJO!!!!
    Pre dva dana ispred skole na N.Naselju, po zavrsetku nastave, oko pola 7 popodne, jedan ucenik jer nasrnuo na drugog LANCEM a ovaj je izvadio NOŽ i naterao ga na beg. Napolju bar 50-tak roditelja sa decom, ali naravno POLICIJE nigde! Pretpostavljam da su vežbali skrivanje po žbunju kako bi uspešno prepadali pešake koji prelaze na crveno svetlo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti