Neizvesna gradnja optičke mreže u Novom Sadu

Iako je ugovor o javno-privatnom partnerstvu između "Informatike" i slovenačkog konzorcijuma "Sago" za gradnju optičke mreže potpisan još pre pet meseci, još uvek je neizvesno da li će doći do realizacije.
Iako je ugovor o javno-privatnom partnerstvu između "Informatike" i slovenačkog konzorcijuma "Sago" za gradnju optičke mreže potpisan još pre pet meseci, još uvek je neizvesno da li će doći do realizacije.

Dok je "Informatika" već obavila svoj deo posla, pribavila saglasnost republičke Komisije za javno-privatna partnerstva i promenila unutrašnje akte preduzeća, slovenački partner nije uplatio bankarsku garanciju od 500.000 evra, neophodnu za početak posla.

U "Informatici" kažu za Blic da je strani partner odlagao svoje obaveze čekajući da se reši politička situacija u Novom Sadu. Sada je neizvesno da li će ući u posao, jer strahuju da nova garnitura neće pristati da učestvuje u poslu koji je prethodna vlast realizovala. Uz to, nekadašnja novosadska opozicija kritikovala je ideje stare vlasti oko ulaska privatnih partnera u javni sektor.

Smenjeni direktor "Informatike" Zoran Delić nije želeo da govori dokle se stiglo sa ovom investicijom jer više nije nadležan za to, a sadašnji je zauzet sastancima nakon preuzimanja dužnosti, navodi ovaj list.

Projekat koji predviđa ulaganje od 70 miliona evra u razvoj optičke mreže u Novom Sadu, stoji  mesecima, jer je bilo potrebno obaviti predradnje pre njegovog stupanja na snagu. Rok da se taj posao završi ističe 23. oktobra.

Podsetimo da je nakon potpisivanja ugovora u aprilu, najavljeno da se početak gradnje optičke mreže očekuje već krajem godine i da je rok za završetak šest godina. Realizacijom ovog projekta, Novi Sad bi trebalo 2018. godine da bude u potpunosti pokriven mrežom optičkih kablova. Time bi se u potpunosti iskoristio potencijal sistema video-nadzora u gradu, povezivanje svih javno-komunalnih preduzeća, kao i nove usluge poput IP televizije, telefonije, daljinsku kontrolu saobraćajne signalizacije, daljinsko očitavanje mernih usluga korisnika javnih servisa, razvoj elektronskog obrazovanja, zdravstva i uprave.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Bez optičke mreže''.

  • 21.09.2012 19:33
    ns
    KOliko se ja sećam Novi Sad je imao firmu koja je proizvodila optičke kablove. Čisto reda radi pohapsite govna koja su uništila proizvodna preduzeća u N.S.
    Da vas pdsetim to se odesilo otkad su svi ovi novi demokratski političari na vlasti bez obzira na stranku. Prvo namire svoj džep pa onda.....
    Bez proizvodnih fimi Novi Sad umire!
  • Grumf

    19.09.2012 20:10
    Što pametan godinama gradi, to budala za minut uništi!
  • Kuvar

    19.09.2012 20:01
    Ej klerikalci da nism ja zakuvao nikada Vlast ne biste primirisali! Mrš u kućicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti