Monika Seleš ponovo u rodnom gradu

Nekada najbolja teniserka sveta, Novosađanka Monika Seleš boravila je proteklog vikenda u rodnom gradu koji je napustila pre 21 godine.

Nekada najbolja teniserka sveta, Novosađanka Monika Seleš boravila je proteklog vikenda u rodnom gradu koji je napustila pre 21 godine.

- Na proputovanju sam, samo smo nakratko svratili i nije bilo fer da sada, u nedeljno prepodne, obaveštavamo poznanike da smo tu - objasnila je Monika razloge gotovo tajnog boravka u rodnom gradu. Kako tvrde oni koji je lično poznaju, Mala Mo skoro svake godine dođe na kratko u Novi Sad, ali je ovo bilo prvi put da je dala i kratku izjavu novinarima.

Prepoznao ju je jedan konobar u kafeu "Makijato" na Limanu 3 gde je došla na kafu sa majkom. Njen nekadašnji stan u kom je odrasla je u neposrednoj blizini, u Balzakovoj ulici na Limanu gde je i učila prve teniske udarce osamdesetih godina prošlog veka sa pokojnim ocem Karoljem.

Monika Seleš živi i bavi se humanitarnim radom u Njujorku na Long Ajlendu, majka Ester je i dalje na Floridi u Sarasoti, a brat Zolika u Tampi.

Sa 18 godina Monika je osvojila sedam od devet grend slemova. A da će biti svetsko tenisko čudo, najavila je već sa 16 godina osvojivši Rolan Garos. Samo pola godine nakon osvajanja druge titule na US Openu njena teniska karijera je zauvek prekinuta.

Sportska stvarnost krvavo je izmenjena dok je Monika igrala četvrtfinale turnira u Hamburgu, protiv Magdalene Maleeve. Tog 30. aprila 1993. na teren je uskočio Ginter Parč i u Monikina leđa zario nož od 15 centimetara. Mediji su objavili da je u pitanju nezaposleni metalostrugar kom je smetalo što je Selešova prestigla Štefi Graf na WTA listi.

O stravičnom događaju u Hamburgu  zbog kog je zapala u duboku depresiju izbegava da govori i dan-danas. Monika zbog ranjavanja nije igrala više od dve godine. I mada je u Australiji 1996. godine osvojila svoj deveti i poslednji grend slem, ona nikada nije bila isti igrač.

Sada, sa 38 godina i dalje igra rekreativno, na zapadnoj obali Floride, gde inače živi. S fondacijom "Laureus" pokušava da ukaže na to koliko je sport važan za društvo i koliko može da ga popravi. Zvanično je otišla u penziju 2008. godine, iako je poslednji zvanični meč odigrala pet godina ranije (2003).

Monika Seleš je počasna građanka Novog Sada.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Monika u Novom Sadu''.

  • Дане

    25.09.2012 17:27
    сећање
    сећам се тог догађаја...сви смо се забринули. нико није схватао шта се догодило. изопачени Гинтер ...или како се већ звао...а Моника на пут ка врхунцу славе. Убијала је рекетом! Била је неприкосновена! Не могу да поредим њу и било ког тенисера данашњице ( јер нема ни потребе за тим ) јер је мала Мо заиста била проблем...за Штефи и све остале! Била је сигурно најбоља!
  • Portparol

    25.09.2012 16:36
    Mogla se bar Pajticu javiti. On bi se obradovao. Par slika ne moze da skodi.
  • NikolaNS

    23.09.2012 19:14
    @ Rale
    Rale, aj ne seri keve ti. Lupaš gluposti. Monika je pretrpela razna šikaniranja i maltretiranja zbog toga što je u ono vreme igrala pod zastavom Jugoslavije. Njen odlazak u SAD je bio očekivan i pitanje vremena, mnogo pre toga.
    Njoj i njenoj porodici želim svu sreću i dobro zdravlje. Hvala joj za sve što je učinila za ovaj grad, jer smo i zbog nje bili, po lepom, predstavljani u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti