Rektor tvrdi da na Pravnom nije bilo nepravilnosti

Rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Miroslav Vesković izjavio je povodom letošnjeg slučaja polaganja prijemnog ispita nekolicine kandidata mađarske nacionalnosti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
Rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Miroslav Vesković izjavio je povodom letošnjeg slučaja polaganja prijemnog ispita nekolicine kandidata mađarske nacionalnosti na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, i da se u toj ustanovi procesu upisa studenata veoma ozbiljno pristupa i u potpunosti poštuju pravila fakulteta i konkurs za upis.

"Pazimo i na to da nijedan kandidat ne bude izložen diskriminaciji i da ne budu narušena njegova zakonska prava", naveo je rektor povodom slučaja koji je privukao pažnju javnosti i doveo do javnog reagovanja Nacionalnog saveta Mađara, kao i dekana Pravnog fakulteta.

Rektor Vesković je dodao da mu je drago i što su se povodom tog pitanja oglasile i druge merodavne institucije, kao što su pokrajinski ombudsman i pokrajinski sekretarijat za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

"Univerzitet i fakultet su pojasnili da je upis pripadnika nacionalnih manjina regulisan aktima univerziteta, prema kojima oni kandidati koji pripadaju nacionalnim manjinama čiji je jezik u službenoj upotrebi na teritoriji AP Vojvodine mogu da zatraže polaganje prijemnog ispita na njihovom maternjem jeziku. A pokrajinski ombudsman, nakon što je imao uvid u merodavne dokumente, konstatovao je da u konkretnom slučaju nije bilo nepravilnosti", istakao je rektor u odgovoru za "Mađar so".

On je poručio budućim kandidatima da je fakultet za koji je kandidat zainteresovan najsigurnije i jedino relevantno mesto za tačne, potpune i blagovremene informacije koje se tiču pojedinosti oko prijemnog ispita i upisa, "nezavisno od toga o kom se fakultetu, predmetu ili studijama radi".

Nacionalni savet Mađara izrazio je početkom jula protest zbog načina na koji su na novosadskom Pravnom fakultetu kandidati mađarske nacionalnosti polagali prijemni ispit iz jezika i književnosti i zatražio da se kandidatima koji su prijemni ispit polagali na mađarskom jeziku omogući ponovno polaganje ispita iz predmeta mađarski jezik i književnost, a ne iz predmeta srpski jezik i književnost.

  • Atila

    19.02.2013 20:09
    Diskriminacija
    Diskriminacija je prema studentima sa privatnih fakulteta, a njihovi roditelji plaćaju doprinos za državne fakultete. Sve privatizovati makar u % kao u Americi. Rektor štiti Pravni fak. a svi znaju zašto.Stop diskriminaciji!
  • 23.09.2012 23:24
    Čestiti i pošteni Vesković.
    Muka mi je od Univerziteta u Novom Sadu.
  • Branko

    22.09.2012 22:13
    Postenjacina
    A bas smo ocekivali da tvrdi bilo sto drugo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti