Na budžetu, a teraju ih da plate

Najbolji studenti psihologije, kojima je Ministarstvo prosvete obećalo master školovanje iz budžeta, ne mogu da prisustvuju predavanjima jer nisu overili semestar, jer im fakultet traži da ipak plate pun iznos od 96.000 dinara, kaže za Radio 021 jedna od studentkinja, Slavica Ranisavljev.

Najbolji studenti psihologije, kojima je Ministarstvo prosvete obećalo master školovanje iz budžeta, ne mogu da prisustvuju predavanjima jer nisu overili semestar, jer im fakultet traži da ipak plate pun iznos od 96.000 dinara, kaže za Radio 021 jedna od studentkinja, Slavica Ranisavljev.

"Nismo overili semestar i zbog toga nemamo pravo da prijavljujemo ispite. Mi smo studenti sa najboljim prosekom sa odseka za psihologiju, a nemamo pravo da studiramo", revoltirana je ova studentkinja.

Studenti su morali da plate prvu ratu da bi uopšte upisali prvu godinu mastera, kao da su samofinasirajući, sa obećanjem da će im novac biti vraćen. Oni pare od upisa još nisu videli, a kada je od njih zahtevano da plate i drugu ratu, odlučno su odbili, što je rezultiralo time da im nije dozvoljeno da overe semestar. Prema rečima buduće psihološkinje, Olivere Ilić, time im je onemogućeno da studiraju.

"Žalili smo se svim mogućim institucijama, od Saveza studenata do ombudsmana, bez rezultata. Trenutno nismo nigde, ne vodimo se kao studenti i praktično gubimo godinu", kaže Ilićeva.

Kako za 021 kaže student Goran Madžarić, studentima je teško palo što su uopšte morali da plate prvu ratu, jer su računali na budžet.

"Plaćanje prve rate je samo po sebi bilo dovoljno bezobrazno. Ja sam, na primer, morao da se zaposlim kao konobar da bih mogao da platim nešto za šta je Ministarstvo obećalo da neću platiti", istakao je Madžarić.

Studenti psihologije su jedina akademska grupa na Filozofskom fakultetu čije osnovne studije traju 3 godine, nakon čega mogu da upišu master u trajanju od dve godine. Prema njihovim rečima, nakon završenih trogodišnjih studija nemaju nikakvo zvanje, tako da im je master, inače zamišljen kao elitne postdiplomske studije, praktično obavezan. Ukoliko nemaju novca da plate master, nemaju šanse da se zaposle u struci, jer nijedan poslodavac ne traži njihovo nedefinisano akademsko zvanje.

 

 

  • Zagor

    08.04.2010 20:28
    "Bolonja" je rec koju koriste kad hoce da nas siromasne a vredne izbace sa fakulteta. Sto bi rekao jedan transparent od pre cetiri godine "Bolonju u klonju". Nema druge.
  • treba podrska ali treba i prov

    08.04.2010 14:39
    Naravno da studentima treba podrska, samo treba proveriti da li su svi studenti iz grupe najboljih, drzavljani Srbije.Velika je razlika biti drzavljanin Srbije ili mlad,vredan,ambiciozan student iz drugih drzava u okruzenju,za takve studente vaze druga pravila kao svugde u svetu.
    Ali ako su svi drzavljani Srbije, tada pod hitno kontrolu u Ministarstvo prosvete kao i promena ministra a profesore Fakulteta kazniti
  • Vlada NS

    08.04.2010 09:04
    STUDENTI ISTRAJTE!!!
    PODRŠKA VREDNIM STUDENTIMA KOJE HOĆE DA POKRADU PRAZNIM OBEĆANJIMA!!!!!!
    NE ODUSTAJTE MOLIM VAS!!!!
    srce će mi biti makar za milimetar bliže mestu ako vidim da ste uspeli u svojoj pravednoj borbi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti