Blokiran Dunav

Radnici bivšeg preduzeća "Heroj Pinki" koje posluje u sklopu "Dunav grupe agregati" u podne su blokirali Dunav jer dato obećanje rukovodstva preduzeća da će im do prošlog petka biti isplaćene zaostale zarade nije ispoštovano.

Radnici bivšeg preduzeća "Heroj Pinki" koje posluje u sklopu "Dunav grupe agregati" u podne su blokirali Dunav jer dato obećanje rukovodstva preduzeća da će im do prošlog petka biti isplaćene zaostale zarade nije ispoštovano.

"Blokada Dunava je počela na 1.254 km sa jednim brodom, a još dva broda će se priključiti. Biće tri, eventualno četiri broda koja će učestvovati u blokadi Dunava", izjavio je za 021 član štrajkačkog odbora ovog preduzeća Novica Cvetković.

Osim blokade Dunava, radnici će danas ili sutra zatvoriti i deponiju peska i šljunka. "Razmatramo i blokadu Luke. Mislim da je ovo dosta velik korak i rizik što smo uradili. Deponiju peska ćemo ili u toku dana ili sutra zatvoriti", najavio je Cvetković.

On je dodao da će radnici ostati na blokadama dok im se ne ispune zahtevi. Oko 370 zaposlenih traže decembarski minimalac i plate od aprila do danas, da im se overe zdravstvene knjižice i poveže radni staž za prethodne dve godine, te da se isplate troškovi prevoza i boravka na brodovima.

Direktor Mašan Ercegović rekao je za "Dnevnik" da bi neke zarade mogle biti uplaćene danas, ali da sigurno neće doći do jednokratnih isplata. "Čekam još neke odgovore i u što kraćem roku verujem da ćemo iznaći rešenje. Činimo sve da rešimo situaciju koja je dosta komplikovana", rekao je Ercegović.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je za IN radio da je stvorena "pat" pozicija, za koju se ne zna kojom brzinom će moći da se reši. "Poslodavac nije u mogućnosti da isplati zarade zaposlenima jer ima potraživanje od Direkcije za vode Srbije gde je u toku izbor direktora pa ne postoji potpisnik koji bi dao nalog za prenos novca", objašnjava Vasin i dodaje da ni Vlada Vojvodine ne može finansijski da pomogne u rešavanju problema jer je Fond izmirio sva dugovanja prema "Dunav grupi".

"Blokada Dunava je strašan problem jer se njome automatski aktivira mehanizam naknade štete koje će tražiti međunarodne kompanije čiji brodovi zastanu kod Novog Sada zbog blokade plovnog puta", istakao je Vasin.

Blokada Dunava bila je najavljivana pre desetak dana, ali je odložena za ovu nedelju, pošto su radnici očekivali ispunjenje svojih zahteva. Oni su, podsećamo, Dunav blokirali i u aprilu.

  • Imenjak

    25.09.2012 19:36
    Pa ovo samo u nasoj drzavi sme - da se blokira medjunarodni plovni put hahahahaha
  • pawlle

    25.09.2012 18:09
    sve im blokirajte
  • Državo

    25.09.2012 16:31
    jedino Brankica(Insajder)ima petlju da se bavi ovakvim slučajevima dok naše institucije koje mi plaćamo godinama ne ulaze u ovakva preduzeća,a sve bi odmah bilo jasno i do ovakvih situacija ne bi ni dolazilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti